Hrvatska

AKCIJA POLICIJE I USKOKA: Dumbović osumnjičen zbog pogodovanja tvrtkama svog sina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović osumnjičen je da je obnašajući gradonačelničku dužnost nezakonito pogodovao tvrtkama povezanima s njegovim sinom koji je također uhićen, potvrdio je Hini odvjetnik Dražen Ivanić.

Antikorupcijski istražitelji u utorak ujutro počeli su s pretragama kuća, poslovnih prostora i automobila Darinka i Darka Dumbovića, nakon čega ih očekuje ispitivanje u zagrebačkom Uskoku te odluka o pokretanju istrage.

Zatraži li Uskok istražni zatvor o tome će u konačnici odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

"Pitanje je koliko će pretrage trajati i hoće li potom biti zadržani u policiji u Sisku ili će ih odmah voditi u Zagreb", kazao je Hini odvjetnik Ivanić.

Dodao je kako je s obzirom na detaljnost pretraga i veći broj stambenih i poslovnih prostora, među ostalim i u Istri, izglednije da će ih na Uskoku ispitati u srijedu.

Odvjetnik: Iznosit će aktivnu obranu

Odvjetnik je kazao kako Dumbovića sumnjiče da je sinu pogodovao u dobivanju više poslova od grada Petrinje te da će iznositi aktivnu obranu, odnosno da se neće braniti šutnjom.

Za nezakonito pogodovanje Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.

Neslužbeno se doznaje da je među tvrtkama kojima se pogodovalo bio Titan Commerce, osnovan u travnju 2015. dvije godine nakon što je Dumbović postao gradonačelnik Petrinje. Mediji su ranije pisali kako su prihodi te tvrtke iz godine u godinu rasli za milijunske iznose.

Dumbović je na dužnosti bio do lipnja prošle godine kada ga je zamijenila HDZ-ova Magdalena Komes.

Uskok i policija ranije su, ne navodeći detalje, potvrdili da su "uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja" kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Sumnja u kaznena djela protiv službene dužnosti

"Navedene radnje provode se na području više županija i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti", priopćio je Uskok, dodajući da akciju provede u suradnji s PNUSKOK-om i sisačko-moslavačkom policijom.

Dodaju da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju te pravodobno obavijestiti javnost.

Policija je objavila da je realizacija kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u kaznena djela protiv službene dužnosti započela u jutarnjim satima na sisačko-moslavačkom, zagrebačkom i istarskom području.

Osumnjičeni će tijekom današnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava će biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kažu u policiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLICIJA, USKOK, DARINKO DUMBOVIĆ