Svijet

MI9NISTAR: Rusija rekla Mađarskoj da će se nastaviti isporuke plina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusija je obećala da će nastaviti isporuke plina u Mađarsku i da će Gazprom ispuniti ugovorne obveze prema toj zemlji, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za javni radio u nedjelju.

Ruski Gazprom smanjio je sredinom tjedna isporuku plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto što je pogodilo brojne europske zemlje, među kojima Njemačku, Francusku i Italiju.

Szijjarto je rekao da su ga generalni direktor Gazproma Aleksej Miller i ruski potpredsjednik vlade Aleksandar Novak uvjerili u telefonskom razgovoru da će tvrtka izvršiti svoje obveze prema Mađarskoj prema ugovoru, rekao je Szijjarto.

Mađarska prima 3,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje preko Bugarske i Srbije te dodatnu milijardu kubičnih metara preko plinovoda iz Austrije, po ugovoru važećem 15 godina, s opcijom da se izmijeni kvantiteta isporuke nakon 10 godina.

Szijjarto je rekao u nedjelju da je mađarska energetska sigurnost, uključujući i zalihe plina, stabilna i da isporuke plina stižu dnevno prema ugovoru, na vrijeme, bez ikakvih ometanja.

U nedjelju je Njemačka najavila da će dodatno poticati podizanje razina plina u skladištima za sljedeću zimsku sezonu kada bi Rusija mogla smanjiti ili potpuno zaustaviti opskrbu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MAĐARSKA, RUSIJA