Svijet

ŠPANJOLSKA: 2.000 migranata pokušalo ući u španjolsku enklavu Melilla

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gotovo 2.000 migranata pokušalo je u petak ujutro prodrijeti iz Maroka u španjolsku enklavu Melillu, a njih 130 u tome je uspjelo, objavila je španjolska policija nove podatke o prvom masovnom pokušaju prodora otkako su Madrid i Rabat normalizirali odnose. 

Španjolska policija uočila je u 6.40 ujutro mnoštvo koje je činilo "gotovo 2000 migranata" kako se približava granici, a "130 osoba iz subsaharske Afrike" u tome je uspjelo, rekao je policijski glasnogovornik. 

Ranije su španjolske vlasti spominjale brojku od 400 migranata.

Njemačka agencija dpa prenosi pozivajući se na agenciju Europa Press da su ilegalni migranti silom otvorili jedan od ulaza preko granice.

Video snimke objavljene na mreži pokazuju uglavnom mlade muškarce kako trče ulicama, pjevajući i plešući od radosti.

Neki od njih bili su ozlijeđeni zbog prodora preko ograde, 6 metara visoke i s dva niza bodljikave žice. 

Dan ranije 116 marokanskih policajaca bilo je ozlijeđeno u pokušaju da zaustave 500 migranata u pokušaju nasilnog prelaska ograde. 

Maroko je 1956. stekao neovisnost od Francuske i Španjolske koja još ima dvije enklave: Melillu i Ceutu, 250 kilometara zapadno od Gibraltara.

Kako je riječ o kopnenoj granici s Europom, pored ta dva grada okupljali se stalno deseci tisuća ljudi, uglavnom iz subsaharske Afrike čekajući svoj trenutak da pokušaju ući na tlo Europske unije. 

Uobičajena im je taktika da preko ograde nahrupe stotine njih koristeći faktor iznenađenja za graničnu policiju..

Pokušaj masovnog prelaska prvi je nakon normalizacije odnosa između Madrida i Rabata nakon diplomatskog spora dugog gotovo godinu dana koji je izazvan kada je Španjolska primila na liječenje Brahima Ghalija u travnju 2021. Ghali je zapovjednik Fronte Polisario, organizacije koja se desetljećima bori za neovisnost Zapadne Sahare od Kraljevine Maroko.

Madrid je spor okončao kada je javno podržao marokanski plan da se Zapadnoj Sahari dodijeli autonomija.

Zapadna Sahara je bivša španjolska kolonija koja je 80 posto pod nadzorom Rabata, no Polisario želi neovisnost u čemu ga podržava Alžir.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠPANJOLSKA, MIGRNATI