Hrvatska

Ministar financija: Ministar Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade

Kandidat za novog ministra financija je Marko Primorac?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade, doznala je Nova TV

Prema pisanju Večernjeg lista Marićev odlazak je osobne prirode i nema veze s političkom situacijom. Njihovi izvori bliski Vladi, tvrde da je ulaskom Hrvatske u eurozonu, za što se još samo čeka formalna potvrda Vijeća EU idući tjedan, Marić je ispunio svoje političke ambicije.

HRT-u je potvrđeno da Zdravko Marić, ministar financija, odlazi iz Vlade. Kako doznajemo obavio je razgovor s premijerom .. Kandidat za novog ministra financija je Marko Primorac.

Marko Primorac bavi se izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u njegovoj biografiji uz ostalo piše da je kao autor ili koautor objavio četiri sveučilišna udžbenika.

U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija.

U 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o.

Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko marić