Regija

POŽARI: BiH traži pomoć hrvatskih kanadera za suzbijanje požara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je odlučilo zatražiti pomoć Hrvatske u gašenju požara koji već danima gore na jugu te zemlje.

Na hitnoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara je odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje donijelo na prijedlog Ministarstva sigurnosti i to uz suglasnost svih ministara, stoji u priopćenju dostavljenom medijima.

Od Hrvatske je zatražena međunarodna pomoć u vidu slanja protupožarnih zrakoplova-kanadera s posadom, uz koordinaciju s tijelima civilne zaštite u BiH. 

Odluka je donesena kako bi se pomoglo stanovništvu na području hercegovačkih općina Čitluk, Čapljina i Konjic, gdje je zbog nepristupačnog terena otežano gašenje velikih požara.

"Sve je puno dima i pepela, slabo se vidi. Opožareno je oko 60 hektara površine i stanje je jako teško", kazao je u ponedjeljak ujutro pomoćnik načelnika općine Konjic zadužen za civilnu zaštitu Husein Hodžić, kako ga citira portal Klix.

BiH ima ograničene kapacitete za pomoć gasiteljima iz zraka jer za to može koristiti samo vojne helikoptere čija je učinkovitost kod velikih požara nedostatna.

Njihova uporaba uz to ovisi o suglasnosti Predsjedništva BiH što se prošle godine pretvorilo u ozbiljan problem jer srpski član državnog vrha Milorad Dodik nije želio dati dopuštenje za angažiranje vojnih kapaciteta.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, kanaderi, hrvatska