Svijet

UKRAJINA: Rusija napada gradove širom Ukrajine, u fokusu opskrba plinom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ruske snage i dalje bombardiraju gradove širom Ukrajine, intenzivno su granatirale Sumi na sjeveru, kazetnim bombama ciljale Mikolajiv i napadale projektilima Odesu na jugu, objavile su vlasti u utorak.

Nakon što nije uspjela zauzeti Kijev na početku invazije 24. veljače, Rusija se usmjerila na kampanju razornog bombardiranja kako bi učvrstila i proširila kontrolu na jugu i istoku Ukrajine.

Ukrajina je priopćila da su ruske snage pojačale udare s velike udaljenosti na mete daleko od bojišnice te ubile velik broj civila. Moskva kaže da gađa vojne ciljeve. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da je Rusija u pet mjeseci sukoba ispalila više od 3000 krstarećih projektila i nebrojeno mnogo topničkih granata.

Zelenskij je tijekom vikenda smijenio čelnika ukrajinske Službe državne sigurnosti (SBU)  i glavnu tužiteljicu obrazloživši da nisu uspjeli očistiti špijune iz svojih organizacija.

Unatoč njegovu otkrivanju ruskog prodora u SBU, američki dužnosnici rekli su u ponedjeljak da će Washington i dalje dijeliti obavještajne podatke za koje američki dužnosnici kažu da ih Kijev koristi u odgovoru na ruske napade.

Ovaj tjedan mogao bi biti ključan za europske države zabrinute za utjecaj rata i sankcija na opskrbu plinom.

Rusija bi trebala u nadolazećim danima prema Njemačkoj ponovno otvoriti glavni plinovod za prirodni plin Sjeverni tok 1 nakon njegova redovna održavanja, ali Europljani se boje da bi ga Moskva mogla zadržati zatvorenim.

Ruski div Gazprom koji upravlja plinovodom rekao je korisnicima u Europi da ne može jamčiti opskrbu plinom zbog "izvanrednih" okolnosti, prema pismu koje je na uvid dobio Reuters, podižući ulog u gospodarskom sukobu sa Zapadom.

Intenzivno bombardiranje

U Odesi u ruskom napadu projektilima ranjeno je najmanje četvero ljudi, kuće su spaljene do temelja a neke zapaljene, napisao je na Telegramu glasnogovornik regionalnih vlasti  

Ruske snage gađale su Mikolajiv kazetnim bombama u ponedjeljak, ranile najmanje dvoje ljudi i oštetile krovove i prozore privatnih kuća, objavio je na društvenim mrežama gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Ruske snage neuspješno su pokušavale napredovati prema gradu Avdijevki sjeverno od Donjecka, rekao je čelnik vojne uprave toga grada Vitalij Barabaš u utorak.

Dodao je da ukrajinske snage potisnule ruske nakon što su ih napadale nekoliko dana. “Neprijateljski gubici puno su veći od naših”, rekao je, a to uključuje oko 40 mrtvih vojnika.

Kijev se nada da je rat na prekretnici, da je Moskva iscrpila svoje ofenzivne sposobnosti zauzimanjem nekoliko malih gradova na istoku, a Ukrajina sada raspolaže zapadnjačkim oružjem dugog dometa kojim može napadati iza ruskih

linija.

Kijev navodi niz uspješnih napada na 30 ruskih logističkih centara i skladišta streljiva, za koje kaže da onesposobljavaju ruske snage kojima dominira topništvo i koje svaki dan moraju transportirati tisuće granata na bojišnicu.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da je ministar obrane Sergej Šojgu naredio vojsci da se usredotoči na uništavanje raketa i topništva koje Ukrajini isporučuje Zapad.

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su se dogovorili da će Ukrajini dati još 500 milijuna eura iz fondova EU-a za oružje, povećavši potporu Unije na 2,5 milijarde eura od početka ruske invazije 24. veljače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUSIJA, UKRAJINA