Svijet

TURSKA: Potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeni Narodi potpisali su u petak u Istanbulu sporazum o omogućavanju izvoza ukrajinskog žita Crnim morem, što je do sada blokirala Rusija, prenose agencije o događaju koji bi trebao voditi smanjenju krize hrane.

Tijekom ceremonije potpisivanja u Istanbulu predstavnici Rusije i Ukrajine nisu sjedili za istim stolom, navodi Reuters.

Kije i Moskva potpisali su tako dva identična teksta, ali učinili su to odvojeno na zahtjev Ukrajine koja odbija parafirati bilo kakav dokument s Rusijom. 

Četiri izaslanstva okupila su se u palači Dolmabahçe na Bosporu u Istanbulu, izaslasntvo UN-a koje je vodio glavni tajnik svjetske Antonio Guterres, turske koja se snažno angažirala u pregovareanju, a koje je vodio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prisutni su bili turski i ruski ministri obrane Hulusi Akar i  Sergej Šojgu, a ukrajinsko ministarstvo predvodio je ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Ranije u petak službeni Kijev je objavio da Ukrajina potpisuje dugo očekivani sporazum o deblokadi izvoza žitarica s Ujedinjenim narodima i Turskom, a ne s Rusijom.

"Ukrajina ne potpisuje nikakav dokument s Rusijom. Potpisujemo sporazum s Turskom i UN-om i sve obveze preuzimamo prema njima. Rusija potpisuje zrcalni sporazum s Turskom i UN-om", objasnio je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak. 

Više od 20 milijuna tona žitarica u blokiranim ukrajinskim crnomorskim lukama sada će se moći izvesti.

"Ovaj sporazum nije lako ostvaren", kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na ceremoniji potpisivanja sporazuma, nazvavši sporazum "svjetionikom u Crnom moru".

UN očekuje da će dogovor biti implementiran za nekoliko tjedana te da će se ponovno izvoziti prijeratne količine žitarica, kazala su u petak dva visoka dužnosnika UN-a, piše Reuters.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žita.

Prema Svjetskom programu za hranu (WFP) 47 milijuna ljudi izloženo je pojačanoj prijetnji  "gladi" od početka rata u Ukrajini.

Sporazum bi trebao vrijediti najmanje 120 dana, a dužnosnici UN-a predviđaju da će nakon isteka biti obnovljen.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žito, ukrajina, rusija