Regija

BIH: Dodik sada prognozira neovisnost RS još za njegova života

Piše: PolitikaPlus/Hina

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prognozirao je kako će još za njegova života  Republika Srpska postati samostalnom državom ustvrdivši kako su se okolnosti promijenile pa će se proces secesije od BiH moći ubrzati.

"Ja ću (neovisnost RS) gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se događa u Sarajevu govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će dovesti do neke nove strukture", kazao je Dodik u intervjuu za televiziju Una.

Kazao je kako BiH ne može opstati jer o tome nema unutarnjeg dogovora tri naroda, što onda otvara put otcjepljenju RS-a. Potporu za svoje tvrdnje našao je i u prosvjedima protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, organiziranim ovog tjedna u Sarajevu zbog najavljenih izmjena izbornog zakona.

Kazao je kako je to pokušaj rušenja ustava na ulici, iako je istaknuo kako osobno ne podržava bilo kakvu mjeru koju bi nametnuo visoki predstavnik jer ne priznaje njegov legitimitet.

Najavio je i kako će se uskoro sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za kojega je ponovo imao samo pohvalne riječi.

"Priznajem da sam otišao kod Vladimira Putina iz nekog svog zdravog razuma i ići ću ponovo u rujnu. Svaki put kao i ovaj posljednji, Putin je rekao da podržava dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo, ali i da poštuje i podržava teritorijalni integritet BiH. Ali ovi zapadnjaci ne poštuju teritorijalni integritet BiH nego hoće napraviti unitarnu, centraliziranu zemlju koja ne može funkcionirati", kazao je Dodik.

Dodik je uvjeren da će suvereno pobijediti na izborima u listopadu, kada će se natjecati za poziciju predsjednika RS.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, bih