Hrvatska

NOVI POSAO: Bajić na poziv SAD-a pomaže Ukrajini u istragama ratnih zločina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić od ponedjeljka je na novom poslu u Ukrajini gdje na poziv SAD-a pomaže Ukrajini u istragama ratnih zločina, piše u petak Jutarnji list.

Zajedno sa zamjenicom županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Davorkom Čolak dio je međunarodnog tima koji je formiran kako bi se Uredu glavnog tužitelja u Ukrajini pomoglo u procesuiranju ratnih zločina.

Tim kojemu se Bajić pridružio u Kijevu osnovan je krajem svibnja, i to na inicijativu SAD-a, Velike Britanije i Europske unije. Riječ je o savjetodavnoj skupini za ratne zločine Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) koja bi Ukrajincima trebala biti podrška u njihovu istraživanju i procesuiranju.

Tim vodi Clint Williamson, nekadašnji američki ambasador za ratne zločine. Bio je tužitelj u vladi Baracka Obame kada su se radili projekti s Međunarodnim kaznenim sudom. Tim je povodom često dolazio u Hrvatsku i otad poznaje Bajića kojeg je sada pozvao u svoj tim.

U razgovoru za Jutarnji list Williamson je rekao da je njegov posao "voditi ujedinjeni projekt SAD-a, EU i Velike Britanije za pružanje podrške Ukrajini, posebno Uredu glavnog ukrajinskog tužitelja u istraživanju i procesuiranju kriminala koji proizlazi iz ruske invazije".

"Hrvatska je jedina zemlja EU koja ima iskustvo s ratnim zločinima na svom teritoriju. Ured glavnog tužitelja u Hrvatskoj ima golemo iskustvo u procesuiranju ratnih zločina. Istraživali ste taj kriminal i napravili najbolji ustroj da biste ga rješavali.

Po tom pitanju imate jedinstveno iskustvo u EU. Ukrajina će se suočiti s istim izazovima koje je imala Hrvatska devedesetih i ratnih dvijetisućitih", izjavio je Williamson te napomenuo da je Bajićev angažman, kao i tužiteljice Čolak, odobrila glavna državna odvjetnica Zlata HrvojŠipek uz znanje i odobravanje Vlade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MLADEN BAJIĆ, UKRAJINA, RUSIJA