Kultura

FILM: Na Ljetnoj pozornici Tuškanac počinje "Film u šumi"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac u utorak, 2. kolovoza, počinje program "Film u šumi" koji do prve polovice rujna u hlad šume na Dubravkinu putu donosi pregršt filmskih naslova, popularnih i klasičnih filmova među kojima će svaki filmoljubac pronaći nešto za sebe.

Na repertoaru su nagrađivani filmovi, žanrovska ostvarenja i kinohitovi, regionalne uspješnice te klasici sedme umjetnosti koji su zaslužili trajno mjesto u kanonu.

Program počinje kombinacijom zapaženih komedija i drama, među kojima je "Idemo idemo", kombinacija obiteljskog i filma ceste u režiji Mikea Millsa s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi. Među istaknutim dramskim naslovima nalazi se i "Bergmanov otok", priča o bračnome paru filmaša čija veza i karijera dolaze u krizu tijekom ljetovanja na imanju velikog švedskog redatelja. Film potpisuje francuska redateljica Mia Hansen-Løve, a glavne uloge odigrali su Tim Roth i Vicky Krieps.

U programu su i aktualni kinohit "Top Gun: Maverick" s Tomom Curiseom, biografska melodrama "Toma" o pjevaču Tomi Zdravkoviću u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, urnebesna francuska komedija Louis-Juliena Petita "Kuhinjska brigada", te "Licorice pizza", razigrana priča o odrastanju u Americi 1970-ih koju režijski potpisuje Paul Thomas Anderson a u kojoj su glavne uloge odigrali Alana Haim i Cooper Hoffman.

Ljubitelji napetica moći će u hladu šume na Dubravkinu putu pogledati i film "Muškarci", originalnu kombinaciju psihološkog trilera i filma strave koju režijski potpisuje Alex Garland, s Jessie Buckley u glavnoj ulozi.

U programu je i "Nikako", fantastični triler oskarovca Jordana Peelea o pojavljivanju NLO-a u jednom kalifornijskom gradiću, koji su zbog pametnog pristupa žanru i socijalnog komentara kritičari već proglasili jednim od najoriginalnijih filmova godine.

Svaki četvrtak i petak u tjednu donosi Kinoteku u šumi, program koji podsjeća na naslove koji su stvarali ili oblikovali povijest filma. Prvi na rasporedu je "Šunka šunka", u kojemu su svoje prve uloge ostvarili Penélope Cruz i Javier Bardem i jedan od najuspješnijih filmova Bigasa Lune, redatelja koji je kroz kombinaciju humora i erotike te ljubavi i hrane udahnuo novi duh u španjolsku kinematografiju.

Sljedeći klasik na redu je "Pucanj nije brisan", jedan od najboljih i najoriginalnijih trilera 1980-ih koji je učvrstio status Briana de Palme kao "modernog Hitchcocka". Glavne uloge odigrali su John Travolta, Nancy Allen i John Lithgow.

"Film u šumi" program je Centra za kulturu i film Augusta Cesarca. Više informacije o programu dostupno je na poveznici www.ljepotu.hr/program/.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TUŠKANAC, FILM, KINO