Svijet

POLJSKA: Duda usporedio patnje Ukrajine s onima Poljaka pod nacizmom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Patnja Ukrajinaca zbog ruske invazije usporediva je sa situacijom u Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je u ponedjeljak poljski predsjednik Andrzej Duda na izložbi fotografija iz Mariupolja i Varšave

„Ono što se događalo ovdje u Varšavi tijekom Drugog svjetskog rata, kad su Nijemci nemilosrdno ubijali civilnu populaciju naše prijestolnice, slično je nemilosrdnosti ruske agresije u Ukrajini“, rekao je Duda. 

„Koliko su slične ove fotografije, koliko je identična monstruoznost onih koji ubijaju, koji uništavaju“, kazao je poljski predsjednik.  

Poručio je da oni koji su odgovorni za ratne zločine ne smiju ostati nekažnjeni. 

„To je danas dužnost civiliziranog svijeta. Moraju se uspostaviti primjereni sudovi, za zločine treba odgovarati“, istaknuo je poljski predsjednik navodeći da je počinitelje obično lako identificirati. 

Poljska prvog kolovoza obilježava početak Varšavskog ustanka protiv njemačke okupacije, koji je počeo na taj dan 1944. godine. 

Poljske snage tada su poražene, ali uz visoku cijenu, a cijela Varšava je kažnjena potpunim razaranjem grada i protjerivanjem stanovništva. Tisuće su odvedene u njemačke koncentracijske logore.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUSIJA, UKRAJINA, POLJSKA