Svijet

SAD: Biden poziva Moskvu i Peking na pregovore o kontroli nuklearnog oružja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak Rusiju i Kinu da počnu pregovore o kontroli nuklearnog oružja, istaknuvši da Moskva treba pokazati posebnu odgovornost nakon invazije na Ukrajinu.

U priopćenju je opetovao da je njegova administracija spremna na "brze pregovore" o zamjeni novog START-a, ugovora koji istječe 2026. a ograničava količinu interkontinentalnog nuklearnog oružja Sjedinjenih Država i Rusije.

"Rusija mora pokazati da je spremna nastaviti raditi na kontroli nuklearnog oružja", rekao je Biden.

"No pregovori traže partnera koji je odlučan i dobre volje. Gruba i ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu narušila je mir u Europi i napad je na temeljna načela međunarodnog poretka".

Što se tiče Kine koja je osnažila svoj, znatno manji nuklearni arsenal, Biden je rekao da Peking ima obvezu, kao stalni član UN-ova Vijeća sigurnosti, "sudjelovati u pregovorima koji će smanjiti opasnost od pogrješne procjene i uhvatiti se ukoštac s destabilizirajućim vojnim dinamikama".

"Nijedna zemlja ni svijet neće imati nikakve koristi od toga da se protive važnoj obvezi u vezi s kontrolom oružja i s neširenjem nuklearnog oružja", rekao je. 

Istaknuo je da nuklearne velesile, ponajprije Rusija i SAD, imaju odgovornost da budu primjer kako jamčiti održivost ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP) koji treba spriječiti širenje tehnologije nuklearnog oružja u svijetu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINA, SAD, RUSIJA