Svijet

ODLAZI ZA LIBANON: Inspekcija okončana, prvi ukrajinski brod sa žitom uskoro prolazi Bospor

Piše: PolitikaPlus/Hina

Inspekcija prvog broda sa žitom koji je u ponedjeljak isplovio iz ukrajinske luke Odese je završena i "uskoro" će proći kroz Bospor i nastaviti plovodbu prema konačnom odredištu u Libanonu, priopćilo je u srijedu tursko ministarstvo obrane.

Brod Razoni isplovio je iz ukrajinske luke Odesa na Crnom moru rano u ponedjeljak noseći 26.527 tona kukuruza za libanonski Tripoli, a u utorak navečer usidrio se na ulazu u Bospor.

Inspekcija broda trajala je nešto manje od sat i pol, prenio je AFP.

Inspekciju su obavili ruski, ukrajinski i turski stručnjaci te osoblja UN-a koje radi u Zajedničkom koordinacijskom centru (JCC) u obližnjem Istanbulu.

Plovidba je omogućena nakon što su Ankara i Ujedinjeni narodi prošlog mjeseca posredovali u postizanju sporazuma o izvozu žitarica i gnojiva između Moskve i Kijeva.

Tri broda mogu dnevno napustiti ukrajinske luke umjesto jednog, rekao je u utorak visoki turski dužnosnik, nakon što je prvi brod za prijevoz žita uspješno isplovio iz Odese i nakon inspekcija dobio dozvolu za prolazak kroz Bospor

Uskoro bi tako, prema najavama, iz ukrajinskih luka mogla dnevno isplovljavati po tri broda, umjesto jednog, kako se ranije najavljivalo.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da se u srijedu planira više isplovljavanja iz Ukrajine, dodajući da je izvoznim ugovorom obuhvaćeno oko 27 brodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žitarice, ukrajina, brod