Energetika

PLENKOVIĆ: Hrvatska nema problema s energentima

Hrvatska je u procesu nabave dodatna dva kanadera.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Središnjoj hodočasničkoj misi na Trsatu prisustvao je premijer Andrej Plenković. Svim vjernicima čestitao je blagdan Velike Gospe.

Središnjoj hodočasničkoj misi na Trsatu prisustvao je premijer Andrej Plenković. Svim vjernicima čestitao je blagdan Velike Gospe.

Upitan što nas očekuje najesen i ima li Vlada u pripremi određene mjere zbog energetske krize, premijer je rekao da one zasad nisu na stolu.

Nemamo, još smo na godišnjem odmoru nakon jako intenzivnog perioda, danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Kao i svi ostali spremamo se za jesen u smislu energetskih tema, ali i u smislu fiskalnog kapaciteta za određene vrste intervencija, rekao je Plenković i podsjetio da je Vlada uvijek intervenirala na korist građana i poduzetnika.

Sagledat ćemo situaciju i nakon toga ovisno o potrebama intervenirati. Posljedice rata u Ukrajini i suše utječu i na dobivanje struja iz hidrocentrala, sigurno da će to imati svoj efekt. Kako smo prošli sve dosad situacije, proći ćemo i one pred nama. Mislim da smo uspjeli unatoč svim zahtjevnim okolnostima imati sjajnu turističku sezonu.

Ustvrdio je da trenutno u Hrvatskoj nema problema s energentima.

Podzemno skladišta plina Okoli se puni prema planu. Danas smo vjerojatno 60 i nešto posto, to će sve biti spremno kako smo planirali. Što se tiče ušteda, mi smo izašli prije skoro mjesec dana izašli s preporukama. To rade svi u Europi pa ćemo i mi. Mislim da je ovo vrijeme jedne opće društvene odgovornosti, ljudi su svjesni, imaju sve informacije dostupne, rekao je Plenković.

"Nabavljamo dodatna dva kanadera"

Premijer je rekao da je ovo bila vrlo teška godina što se tiče požara. 

Imamo enormno povećanje, bilo ih je od 1. siječnja do danas više od 7000, dok ih je prošle godine bilo 4000. Nažalost stradao je jedan vatrogasac, jedan mještanin je stradao na Hvaru. Mi imamo pet kanadera u potpunoj spremnosti, četiri AirTractora. Ti piloti su napravili herojski posao. Treba utvrditi jesu li svi ti požari spontano nastali ili je bilo i podmetnutih, to će policija utvrditi, rekao je premijer dodajući kako požari haraju diljem Europe.

Rekao je kako je Hrvatska u procesu nabave dodatna dva kanadera.

Bio je problem što je ta kompanija zastala s proizvodnjom tih zrakoplova. Njih sve skupa ima 150-ak u svijetu. Hrvatska je među zemljama u EU među onima koja ih ima više, dodao je.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, energenti