A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/IVAN%20ERGOTIĆ1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Poslovni rezultati 2011.: Nexe grupa bilježi snažan rast prihoda | Politika+
Burze

NEXE GRUPA: Poslovni rezultati 2011.: Nexe grupa bilježi snažan rast prihoda

Nexe Grupa u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila je značajan rast prihoda i profitabilnosti, objavljeno je danas. Unatoč još uvijek teškoj situaciji u građevinskom sektoru u čitavoj regiji,

FOTO: ivan ergović
Piše: Hina

Uspješna unutarnja optimizacija troškova i poslovanja povećala je EBITDA Grupe za čak 6 puta

Nexe Grupa u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila je značajan rast prihoda i profitabilnosti, objavljeno je danas. Unatoč još uvijek teškoj situaciji u građevinskom sektoru u čitavoj regiji, Nexe Grupa je u četiri mjeseca uspjela povećati prihode od prodaje za čak 22,58 posto - sa lanjskih 254,8 milijuna kuna na ovogodišnjih 312,4 milijuna kuna.

Rast prihoda ostvaren je prije svega porastom izvoza građevinskog materijala i usluga, prvenstveno u susjednu BIH i druga tržišta na kojima Nexe Grupa već posluje te na neka nova tržišta, ali i uspješnim plasiranjem potpuno novih proizvoda. Rast prihoda ostvaren je i u većini Nexeovih tvrtki izvan osnovne djelatnosti, pa je divizija 'Dodatne djelatnosti' zabilježila rast prihoda od 6 posto, na 12,7 milijuna kuna.

U isto vrijeme, profitabilnost Grupe mjerena pomoću dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je više od 6 puta, na 30,9 milijuna kuna. Za tako velik skok u profitabilnosti najzaslužnija je temeljito osmišljena i provedena unutarkompanijska optimizacija troškova, učinkovitija podjela rada i povećanje produktivnosti rada u čitavoj Grupi.

„U građevinskom sektoru u Hrvatskoj još uvijek ne primjećujemo znakove oporavka pa smo iznimno zadovoljni što smo i na tako stagnantnom tržištu ne samo uspjeli zadržati poziciju već i povećati prihode za 12 posto. No, naš dugoročni plan razvoja sa fokusom na širenje i jačanje pozicija na tržištima uže i šire regije omogućio nam je aktivno sudjelovanje u investicijskom ciklusu BiH, koja je trenutno u regiji najaktivnija u investicijama u infrastrukturu.

Također, kroz našu bosanskohercegovačku tvrtku GP Put osigurali smo aktivnu ulogu u infrastrukturnim radovima u Keniji. Zahvaljujući izgradnji snažne tržišne pozicije GP Put je u četiri mjeseca ove godine uspio povećati prihode za 68 posto. Ovome treba dodati i značajan izvozni posao Bilokalnika Drvo u Qatar u vrijednosti 16 milijuna USD.

Što se tiče uže regije, dodatno se fokusiramo na tržište Srbije u kojoj se očekuje pokretanje značajnog investicijskog ciklusa, pa smo i mi ove godine u Srbiju usmjerili značajne investicije. No, ne oslanjamo se samo na regionalna tržišta - uz konkurentne proizvode posjedujemo i relevantne certifikate koji nam omogućavaju ulaz na zahtjevnija tržišta na kojima su profitne marže znatno više, odnosno na zapadnoeuropska tržišta na kojima su se potražnja i cijene značajno oporavili jer je tamo ekonomska kriza prošla", rekao je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe.

Nexe Grupa već ovaj tjedan otvara potpuno novu tvornicu betona i separaciju Ostružnica u Beogradu vrijednu 1,5 milijuna eura. Nova tvornica će na tržište Beograda i okolice u narednim godinama, uz već postojeću betonaru na lokaciji Batajnica, plasirati dodatnih 50.000 m3 svježeg betona, što će podići stupanj konkurentnosti i bolje pozicionirati Nexe na srpskom tržištu. Tvornica je locirana na desnoj obali rijeke Save, 15 km uzvodno od ušća Save u Dunav.