A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/samodol-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hanfa podnijela kaznene prijave protiv MOL-a i odgovornih u MOL-u | Politika+
Burze

AFERA: Hanfa podnijela kaznene prijave protiv MOL-a i odgovornih u MOL-u

U javnoj ponudi MOL "širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale o cilju stjecanja dionica".

Piše: Hina

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je da je danas podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv mađarskog MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo manipulacije tržištem, a prijava je protiv njih podnesena i zbog sumnje u kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.


Hanfa je 23. svibnja 2011. godine podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv mađarskog MOL-a i odgovornih osoba u tom društvu zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo manipulacije tržištem. Zakon o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala za takva djela propisuje kaznu zatvora od jedne do pet godina, navodi se u priopćenju koje je Hanfa objavila na svojim internetskim stranicama.


Isto tako, protiv navedenih osoba podnesena je i kaznena prijava radi osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju za koje Kazneni zakon propisuje kaznu od jedne od osam godina zatvora, ističu iz Hanfe.


Hanfa je prošli tjedan, 18. svibnja donijela rješenje kojim je utvrdila da je mađarski MOL manipulirao tržištem protivno zabrani iz članka 465. Zakona o tržištu kapitala, i to na način da je općom ponudom za kupnju dionica Ine, objavljenom 15. prosinca 2010. i kasnije putem medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica Ine, znajući da su te informacije lažne i obmanjujuće.


Hanfa je u tom rješenju uz ostalo navela da je MOL općom ponudom iz prosinca proklamirao i javno objavio da je cilj stjecanja dionica Ine da se radnicima Ine i privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi, pruži još jedna mogućnost da po cijeni značajno iznad tržišne (ponuda je bila 2.800 kuna za dionicu), prodaju svoje dionice MOL-u, a nakon završetka ponude kupovao je dionice Ine po značajno višim cijenama (između 3.650 i 4.016,02 kuna po dionici), pa proizlazi kako je njegov osnovni cilj od početka bio prelazak praga od 50 posto udjela u Ini, što kao cilj nije javno objavio prilikom objavljivanja opće ponude.


MOL je dan poslije reagirao priopćenjem kojim je "odlučno odbacio sve navode i optužbe u vezi manipulacija tržištem", istaknuo da je kupovao zakonito i da nije prekršio zakon te najavio da će upotrijebiti pravni lijek protiv Hanfinih odluka i postupaka.


Dionicama Ine na Zagrebačkoj se burzi ne trguje od 28. travnja. Hanfa je radi zaštite ulagača i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu privremeno obustavljala trgovanje dionicama Ine i to do 6. svibnja, da bi tu obustavu potom produžila od 9. do 13. svibnja, te od 16. do 20. svibnja, a jutros ju je ponovno produžila, sada do okončanja postupka izvanrednog nadzora.