A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac-055.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Roland Berger: Broj nenaplativih kredita u Hrvatskoj i dalje u uzletu | Politika+
Mojbiz

ANALIZE: Roland Berger: Broj nenaplativih kredita u Hrvatskoj i dalje u uzletu

ZAGREB - Udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditnim plasmanima banaka u Hrvatskoj u 2010. godini bio je viši od deset posto.

Piše: PolitikaPlus / Hina

Većina bankara u srednjoj i istočnoj Europi ne očekuje da će se u ovoj godini smanjiti broj nenaplativih kredita, pokazuje studija konzultantske kuće Roland Berger "Retail bankarstvo u zemljama srednje i istočne Europe - utjecaj krize na naplatu bankovnih potraživanja", koja je danas predstavljena javnosti.

Studija pokazuje da je u većini zemalja srednje i istočne Europe je tijekom 2009. godine zabilježen visok rast nenaplativih kredita.

Prema rezultatima studije, udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditnim plasmanima banaka u Hrvatskoj u 2010. godini bio je viši od deset posto, dok je 2007. i 2008. godine bio između tri i četiri posto, a 2009. godine približno osam posto.

Najmanji udio nenaplativih kredita među promatranih zemljama ima Češka, Mađarska i Poljska imaju razinu sličnu Hrvatskoj, u Rumunjskoj ije zmeđu 17 i 18 posto, dok je u Rusiji i Ukrajini udjel loših kredita iznad 25 posto.

Da se u ovoj godini neće smanjiti broj nenaplativih kredita očekuje 85 posto anketiranih bankara, a gotovo dvije trećine smatra da će se broj nenaplativih kredita zadržati tijekom iduće godine.

Razlog tome je, po njihovom mišljenju, gospodarska kriza koja je primorala banke na razne načine saniranja kreditnog portfelja.

Tako više od dvije trećine banaka pri naplati potraživanja u akutnim fazama dugovanja angažira vanjske tvrtke dok ih 80 posto prodaje dug ili to planira učiniti u dogledno vrijeme.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ROLAND BERGER, BANKE, NENAPLATIVI KREDITI, KREDITI