A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jure%20radić.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Novi list: Radićev IGH otpušta 200 ljudi, neki od njih imaju 2 mjeseca do mirovine | Politika+
Tvrtke

LOŠE VIJESTI: Novi list: Radićev IGH otpušta 200 ljudi, neki od njih imaju 2 mjeseca do mirovine

Razlog odluke je pad profita, proizašao kao rezultat smanjene količine ugovora s državom.

FOTO: Jure Radić
FOTO: Arhiva
Piše: Novi list

Jure Radić, bivši Tuđmanov ministar i današnji šef IGH do kraja će godine otpustiti dvjestotinjak radnika i to visokoobrazovanih, unatoč činjenici što su neki od njih proveli i 40 godina u firmi, a do mirovine im nedostaje dva mjeseca staža, tvrdi Novi list. Iz IGH su opovrgnuli ovu informaciju, ali izvori iz iste kompanije tvrde da će do kraja mjeseca oko njih stotinu dobiti otkaze kao 'tehnološki viškak'. Navodno je riječ o inženjerima građevine i diplomiranim ekonomistima.

Razlog navodne odluke drastičan je pad profita, proizašao kao rezultat smanjene količine ugovora s državom, koji su u bližoj prošlosti ovu kompaniju činili nevjerojatno profitabilnom. Zlatni period za Radića i ekipu nesporno je bio za vrijeme vladavine Ive Sanadera. Dok je, primjerice, u Upravi HAC-a bio Mario Crnjak, inače dioničar IGH, ta je kompanija, zahvaljujući upravo njemu, dobila poslove u vrijednosti 527 milijuna kuna. Poslovi nadzora vrijedili su 303 milijuna kuna, a projektiranja 224 milijuna kuna. Zatim, IGH je s državom sklopio ugovor o projektiranju nove nizinske pruge Rijeka – Zagreb, vrijedan 74,9 milijuna kuna.

Međutim, nakon što je izbila financijska kriza, broj poslova s državom znatno se umanjio, pa je IGH takvu situaciju krenuo kompenzirati na inozemnom tržištu, paralelno s tim drastično smanjivši broj ukupno zaposlenih; 2009. godine IGH je imao 1200. radnika, a danas zapošljava njih 850. Od 2008. do 2010. godine, IGH je zabilježio pad godišnjih prihoda sa 879 na 495 milijuna kuna, a dobit je pala s 58 na 18 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

otpuštanje, igh, jure radić