A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivan%20kožarić.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kipar koji ne voli slavlja i često se kreativno vraća na početak | Politika+
Kultura

IZLOŽBA U MSU: Kipar koji ne voli slavlja i često se kreativno vraća na početak

To je izravan pogled u stvaralački proces umjetnika, čija je životna filozofija stalnog neslaganja sa samim sobom.

FOTO: Foto: Borna Filić/Pixell
Piše: VLM

Devedeseti rođendan akademika Ivana Kožarića (rođen 1921. u Petrinji) bit će u petak obilježen ne samo srdačnom čestitkom i čašom pjenušca, već onako kako bi poželio svaki umjetnik - otvorenjem autorske izložbe.

 

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu našem je cijenjenom likovnom umjetniku priredio slavljeničku izložbu s naslovom “Preko crte - Atelier Kožarić: Radovi na papiru i ostalo” gdje će na dva kata MSU rezervirana za povremene izložbe pokazati jedno prilično nepoznato stvaralačko lice našega istaknutoga suvremenoga autora.

Kipar Ivan Kožarić ne voli slavlja, iako smo jedno rođendansko zabilježili 2002. godine na Documenti u Kasselu za koje je rekao da su “drugi slavili njegov rođendan”. Ova visoka okrugla godišnjica prilika je da ga svi mi oko njega još bolje upoznamo, da pod svjetlima reflektora na izdvojenim muzejskim policama i zidovima pažljivije razgledamo njegov rad. Bit će izloženo više od četiri stotine crteža, skica, krokija, grafika na podlogama od tkanine ili gipsanih ploča.

Dubinski pogled

Većina tih radova − pohranjena u pokućstvo ateljea, kartonske kutije, smotana u role ili smještena u muzejske ladice − ostala je do sada skrivena pogledu posjetitelja u Ateljeu Kožarić, koji se danas nalazi u stalnom postavu Zbirki u pokretu MSU-a u Zagrebu. Iz ogromne količine artefakata koje je u svom starom ateljeu u Medulićevoj ulici skupljao autor, radove za izložbu izabrali su Iva Radmila Janković, voditeljica Ateljea Kožarić, i kustos Vladimir Čajkovac. Mnogi će vidjeti neobičnoga Kožarića. Mogli bismo reći da će to biti dubinski pogled na autora koji svaki dan ujutro izmijesi glinu, započne ili završi neku glavu ili volumen, a popodne nacrta s nekoliko linija neku novu skicu, zabilježi ideju. Bit će to susret s maštovitim nekadašnjim gorgonašem kojemu je stvaralaštvo sam život, a njegov je atelje sa 6000 predmeta otkupio Grad Zagreb 2007. godine.

Stvaralački proces

– Odluka o izložbi koja Kožarića poznatog ponajprije kao kipara predstavlja i radovima u drugim medijima, skicama, napucima za izvedbu skulptura, crtežima-palimpsestima, konceptima za ostvarene ili neostvarene projekte, pokazala se kao izazov. To je izravan pogled u stvaralački proces umjetnika, čija je životna filozofija stalnog neslaganja sa samim sobom i započinjanja iz početka, postala sinonimom vitalizma i neizmjerne stvaralačke energije, najavljuju autori izložbe koju prati katalog s 300 ilustracija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ivan Kožarić, izložba u MSU