A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/todoric4.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pivovarna Laško će prodavati Mercator zajedno s bankama | Politika+
Burze

ŠANSA ZA TODORIĆA: Pivovarna Laško će prodavati Mercator zajedno s bankama

Podsjetimo, banke su nakon propasti Istrabenza kao kolateral zaplijenile dionice Mercatora kojih se sad pokušavaju riješiti.

FOTO: Ivica Todorić
FOTO: Arhiva
Piše: Nacional

Slovenskoj Pivovarni Laško vrijeme istječe. Do kraja mjeseca mora podmiriti kredit koji je podignut za kupovinu dionica Mercatora, a jasno je da za otplatu nema dovoljno financijskih sredstava. Pokušali su ih prikupiti nedavnom prodajom 23 posto udjela u Mercatoru, no kako je taj natječaj propao, sjeli su za stol s bankama.

 

Kako javljaju slovenski mediji, potpisan je sporazum prema kojem će Pivovarna Laško zajedno s Novom Ljubljanskom bankom, Novom Kreditnom bankom Maribor, Gorenjskom bankom, Bankom Celje, Bankom Koper i Abankom Vipom udruženo prodavati većinski paket dionica Mercatora. Podsjetimo, banke su nakon propasti Istrabenza kao kolateral zaplijenile dionice Mercatora kojih se sad pokušavaju riješiti. Računaju kako će zajedničkom prodajom moći ostvariti bolju cijenu no što bi to ostvarile da prodaju svaka zasebno.

 

Ali, zajednička prodaja Mercatora neće spasiti Pivovarnu Laško od plaćanja kredita. U Pivovarni stoga pregovaraju o reprogramu, koji bi ih mogao skupo stajati. Naime, samo za plaćanje kamata na kredite Pivovarna Laško i Pivovarna Union svakoga mjeseca plaćaju oko dva milijuna eura.

 

Jedan od potencijalnih scenarija je saniranje Pivovarne Laško dokapitalizacijom, koju će vodstvo tvrtke predložiti na skupštini dioničara krajem lipnja. Uz to, Pivovarna će pokušati prikupiti nešto sredstava i prodajom Fructala.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pivovarna laško, ivica todorić, agrokor, mercator