A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/pplus-fb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slovensko narodno gledališče u nijemom filmu na Danima satire | Politika+
Kultura

KEREMPUH: Slovensko narodno gledališče u nijemom filmu na Danima satire

Briljirali su prvaci slovenske drame, posebno Jernej Šugman u ulozi punice iz pakla i Janez Škof kao supruga i sluškinja.

Piše: POlitikaPlus/Večernji list

Nijemi film je oživio pred gledateljima na sceni kazališta Kerempuh, na prvom stranom gostovanju na ovogodišnjima Danima satire. Predstavu “Kad sam bio mrtav” izvelo je Slovensko narodno gledališče, a njena je povijest i te kako zanimljiva. Naime, u Slovenskoj kinoteci pronađena je nijema burleska Ernsta Lubitscha (najpoznatiji je po komediji Ninočka s Gretom Garbo), a ova se predstava pričom i samom teatarskom magijom nastavlja na taj film.

 

Suprug koji inscenira vlastitu smrt kako bi pobjegao od dosadne žene i zahtjevne punice, a onda se, kada u kuću počnu stizati prosci, i on vratio kao sluga, ovdje je podloga za prave glumačke bravure. Sve uloge, i muške i ženske, tumače glumci, a redatelj i scenograf Diego de Brea potpuno slijedi vizualne zakonitosti nijemog filma.

 

Sve je tu: od pretjerane geste do nevjerojatno naglašene mimike lice, a predstavu prati tek nekoliko titlova i pijanist koji svira uživo, baš kao što su nekada svirali uz projekciju nijemih filmova. Najveće je umijeće svih koji su na “Kad sam bio mrtav” radili na sceni, ali i iza nje, to što se predstava gleda kao nadasve zanimljiv teatarski čin, a ne kao karikatura nijemog filma. Najviše pohvala baš za to ide glumcima, u prvom redu Jerneju Šugmanu, koji je doslovce punica iz pakla, i Janezu Škofu u dvostrukoj ulozi supruge i sluškinje.

 

VEČERNJI LIST

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstava, kerempuh