A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/roubini.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nouriel Roubini predviđa: Eurozona će se raspasti, prije ili kasnije | Politika+
Burze

MIŠLJENJE: Nouriel Roubini predviđa: Eurozona će se raspasti, prije ili kasnije

'Gospodarska unija nikad nije ispunile uvjete za optimalnu zajedničku valutu.'

FOTO: Nouriel Roubini
FOTO: Arhiv
Piše: Nacional.hr

Ugledni američki profesor ekonomije i predsjednik Roubini Global Economics, Nouriel Roubini, u svom tekstu za Financial Times predvidio je raspad europske monetarne unije. Ističe kako je pristup dužničkoj krizi koja je zahvatila eurozonu podbacio jer nije riješio temeljne probleme europskih ekonomija. Upozorava kako bi moglo doći do raspada monetarne unije zbog bankrota nekih od članica, ukoliko se postojeće stanje nastavi.

"Gospodarska i monetarna unija nikad nisu u potpunosti ispunile uvjete za optimalnu zajedničku valutu. Umjeto toga, vođe su se nadale da će nedostatak monetarne, fiskalne i devizne politike ubrzati strukturne reforem. To bi pak, nadali su se, potaknulo produktivnost i stope rasta", piše Roubini.

Pojašnjava kako je u stvarnosti stanje nešto drugačije. Halo efekt kamatnih stopa omogućio je veće razlike u fiskalnim politikama. Nedostatak discipline u zemljama poput Grčke i Portugala mogao se mjeriti samo sa stvaranjem hipotekarnog balona u Španjolskoj i Irskoj. To je u konačnici rezultiralo odgađanjem strukturnih reformi i gubitka konkurentnosti.

"Sve uspješne monetarne unije na neki su način bile povezane sa političkim i fiskalnim unijama. No, europsko kretanje prema političkoj uniji je usporeno, dok bi kretanja prema fiskalnoj uniji zahtjevala znatna sredstva i široko osiguranje euroobveznica što bi porezni obveznici vjerojatno odbacili", napominje Roubini.

Dodaje kako bi smanjenje duga eurozone moglo riješiti problem prevelikog duga u posrnulim zemljama članicama. Ali, pojašnjava, to neće dovesti do oporavka gospodarskog rasta, jer on zahtjeva oporavak konkurentnosti. Prije svega u slabije razvijenim zemljama članicama.

 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rubini, euro, eurozona