A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Plan za spas Grčke podiže dolarov indeks | Politika+
Mojbiz

NOVAC: Plan za spas Grčke podiže dolarov indeks

Merkel i Sarkozy odobrili su reprogramiranje grčkog duga po uzoru na "Bečku inicijativu".

Piše: Hina

Kretanja na valutnim tržištima prošloga su tjedna gotovo isključivo ovisila o vijestima u vezi grčke dužničke krize, pa je euro jačao, kada su one bile dobre, a slabio, kada su bile loše. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,10 posto, na 74,92 boda.

Pritom je tečaj europske valute prema američkoj oslabio 0,28 posto, na 1,4305 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 0,61 posto, na 114,55 jena, dok je tečaj dolara oslabio 0,32 posto, na 80,05 jena.

U petak su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicholas Sarkozy na tiskovnoj konferenciji kazali da je dogovoreno rješenje u skladu s "Bečkom inicijativom".


Početkom tjedna euro je bio pod snažnim pritiskom nakon niza loših vijesti u vezi Grčke. Agencija Standard & Poor's smanjila je toj članici eurozone kreditni rejting na najnižu razinu u svijetu.

Grčki premijer reformirao je vladu, za koju će idućega tjedna zatražiti podršku u parlamentu. Ta bi vlada potom trebala donijeti nove mjere proračunske štednje, zbog kojih su prošloga tjedna izbili žestoki prosvjedi na ulicama Atene.

Ulagače zabrinjava mogućnost da Grčka neće moći otplaćivati svoje kreditne obveze. To bi produbilo krizu i u drugim financijski oslabljenim članicama eurozone, te pogodilo europske banke koje su najviše izložene dugovima tih zemalja.

Zbog neizvjesnosti u vezi Grčke, prinosi na 10-godišnje državne obveznice Grčke, Irske i Portugala dosegnuli su prošloga tjedna novu rekordnu razinu od uvođenja eura.

Zbog toga je u četvrtak tečaj eura zaronio na samo 1,4113 dolara, najnižu razinu u tri tjedna.

No, u petak se euro oporavio, nakon što su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicholas Sarkozy na tiskovnoj konferenciji kazali da je dogovoreno rješenje u skladu s "Bečkom inicijativom".

Prema tom sporazumu iz 2009. godine, međunarodni su se zajmodavci dogovorili da će povećati kreditne aktivnosti prema srednjoj i istočnoj Europi, a glavne komercijalne banke složile su se da će ostati prisutne u regiji i reprogramirati kreditne linije.

„Njemačka kancelarka i francuski predsjednik odobrili su reprogramiranje grčkog duga po uzoru na "Bečku inicijativu", što je djelovalo ohrabrujuće jer ukazuje na sve snažniji konsenzus o pomoći Grčkoj“, kaže Mark McCormick, valutni strateg u Brown Brothers Harrimanu. Dodaje ipak da i dalje savjetuje oprez.

Proteklih tjedana tečaj eura uvelike su pogađala neslaganja između Njemačke i Europske središnje banke, kojoj je podršku pružala Francuska, u vezi sudjelovanja privatnih kreditora u novom paketu pomoći za Grčku, čija se vrijednost procjenjuje na oko 120 milijardi eura.

Krajem tjedna jedinstvena europska valuta ojačala je i prema švicarskom franku, za 0,5 posto, na 1,2103 franaka, oporavivši se tako s rekordno niske razine od 1,1946 franaka, na koju je pala u četvrtak.Grčka dužnička kriza diktira tečaj eura.

Krajem tjedna jedinstvena europska valuta ojačala je i prema švicarskom franku, za 0,5 posto, na 1,2103 franaka, oporavivši se tako s rekordno niske razine od 1,1946 franaka, na koju je pala u četvrtak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dolarov indeks, grčka, eurozona, euro, dolar, nicholas sarkozy, angela merkel