A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/HAKERI.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na pomolu je veliki rat između hakera! | Politika+
IT

KLIN SE KLINOM IZBIJA: Na pomolu je veliki rat između hakera!

Ekipa iz Lulz Securityja koja stoji iza napada na američki Senat i CIA-u ponudila je pomoć u pronalaženju napadača na Segu

FOTO: Arhiva
Piše: Dnevni.hr

Hakerski napadi ne prestaju – sve je počelo u travnju napadom na Sony u kojem su ukradeni podaci milijuna korisnika PlayStation Networka, zatim su se hakeri okomili na banke i razne državne institucije, a posljednja žrtva na tom popisu jest Sega.Ova je kompanija tijekom 1990. bila jedan od najvećih proizvođača igraćih konzola, no zbog loše prodaje modela Dreamcast povukli su se s tržišta konzola početkom 2001. te su nastavili raditi samo video igre poput Sonic The Hedgehoga, Virtue Tennisa i drugih.

Napadom na Segu hakeri su se domogli podataka (e-mail adresa i rođendana) 'nepoznatog broja' članova Sega Pass online mreže nakon čega je ova kompanija privremeno ugasila mrežu. Napominju da nisu ukradeni nikakvi podaci vezani uz brojeve kartica tako da nema straha da bi hakeri mogli isprazniti račune Seginih korisnika.

Ono što je posebno zanimljivo u slučaju Sege jest da su dobili neočekivanu ponudu za pomoć, i to od hakera iz Lulz Securityja. Oni su se nedavno proslavili brojnim napadima, i to na Sony, PSB, američki Senat i stranice CIA-e te neke gamerske stranice poput EVE Onlinea i Brinka, a sada su poručili ekipi iz Sege da im se jave jer im 'žele pomoći da unište hakere koji su ih napali'.

Nije riječ o promjeni strategije ove grupe, već su njeni članovi veliki ljubitelji Seginog Dreamcasta te je, čini se, to jedini razlog zbog kojih žele pomoći Segi. Lulz Security ovog tjedna izdao je i zanimljivo priopćenje za javnost u kojem objašnjavaju 'smisao svog djelovanja'.

U njemu kažu da su svjesni da ih puno ljudi mrzi zbog toga što svojim hakiranjem utječu na vlade raznih zemalja koje će zbog njih pooštriti zakone o internetskoj sigurnosti, no da nisu objavili informacije o tome koga su hakirali vjerojatno bi sada promatrali i iskorištavali podatke Sonyjevih klijenata i ostalih 'žrtava'.

Jasno im je da objavljivanje podataka vodi do njihova iskorištavanja te da je to što rade loše, no tim kompanijama i korisnicima poručuju: 'dobro došli u 2011.' te dodaju da sve te svari rade samo zato što ih zabavlja. Sa svojim 'šalama' nastavit će i dalje sve dok ih ne uhite te su vrlo dobro svjesni da je to jedan od mogućih scenarija. No, trenutno ih za to nije briga jer su svjesni da će svi za njih zaboraviti za tri mjeseca, kada se pojavi neki novi skandal.

Bit će zanimljivo i dalje pratiti djelovanje Lulz Securityja, pogotovo ako ovog puta naprave i neko dobro djelo, tj. otkriju krivce za napad na Segu mada je jasno da ih neće nikome prijaviti, već će ih kazniti sami što bi moglo dovesti i do hakerskih ratova u kojima bi kao kolateralne žrtve nastradale brojne kompanije i njihovi korisnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CIA, hakeri, Sega