A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivan-aralica-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Za životno djelo nagrađeni Ivan Aralica, Zlatko Vitez i Ruben Radica | Politika+
Kultura

NAGRADE VLADIMIR NAZOR: Za životno djelo nagrađeni Ivan Aralica, Zlatko Vitez i Ruben Radica

Nagrade dobili i Nada Gašić, Ljerka Očić, Božidarka Frait, Jagoda Kralj Novak, Dinko Kovačić i Nikola Bašić.

FOTO: Jasen Mesić uručuje nagradu Ivanu Aralici
FOTO: FaH/ Tomislav Pavlek
Piše: PolitikaPlus/Hina

Državnu Nagradu Vladimir Nazor - koja se dodjeljuje kao godišnja i nagrada za životno djelo za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma - danas je dobitnicima uručio ministar kulture Jasen Mesić na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu.

Odluku o dodjeli Nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2010. donio je Odbor Nagrade Vladimir Nazor na čelu s akademikom Milanom Mogušem na sjednici 20. svibnja 2011.

U području književnosti, nagrada za životno djelo pripala je književniku Ivanu Aralici, a godišnja nagrada Nadi Gašić za roman "Voda, paučina".

"Učinak na polju kulture učinak je najvišega dostignuća jer njegovati kulturu znači njegovati dijalog. I uvijek kada može, društvo to nagrađuje."

Nagradu za životno djelo u području glazbe dobio je skladatelj Ruben Radica, a godišnju nagradu Ljerka Očić za diskografsko ostvarenje Hrvatska orguljska glazba.

Glumica Božidarka Frait dobitnica je nagrade za životno djelo u području filmske umjetnosti, dok je godišnja nagrada pripala Danilu Šerbedžiji za režiju dugometražnog igranog filma "Sedamdeset i dva dana".

Na području likovne i primjenjene umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je kipar Šime Vulas, godišnju nagradu dobio je Ivan Faktor za izložbu "Prvi program" u Galeriji Klovićevi dvori u rujnu i listopadu 2010.

Glumac i kulturni djelatnik Zlatko Vitez nagrađen je nagradom za životno djelo u području kazališne umjetnosti, a Jagoda Kralj Novak dobitnica je godišnje nagrade za ulogu Juliške u predstavi "Familija u prahu" Nine Mitrović.

Nagradu za životno djelo u području arhitekture i urbanizma dobio je arhitekt Dinko Kovačić, dok je godišnja nagrada pripala Nikoli Bašiću za Spomen obilježje poginulim vatrogascima na Kornatu.

Čestitajući nagrađenima, ministar Mesić je naglasio da Nagrada Vladimir Nazor i ovaj put ponovno ističe najbolje i najvrjednije u hrvatskoj kulturi, ono što nas je držalo ukorijenjenim u europski i svjetski kulturni krug.

"Ministarstvo kulture i nadalje će znati posvetiti svoju odgovornost i dodatnu pažnju u stvaranju okvira za samostalan, slobodan, umjetnički doprinos", rekao je Mesić.

"Učinak na polju kulture učinak je najvišega dostignuća jer njegovati kulturu znači njegovati dijalog. I uvijek kada može, društvo to nagrađuje", kazao je akademik Moguš.

Istaknuo je da se nagradom koja nosi ime Vladimira Nazora prisjećamo Nazorove ljudske i pjesničke veličine, a želimo zahvaliti onima koji su radošću svog umjetničkog poziva i stvaralačkom mukotrpnošću ostvarivali ponajbolje, vrhunske dosege u književnosti, glazbi, u likovnosti, u filmu, u kazalištu, u arhitekturi.

U ime svih dobitnika Nagrade Vladimir Nazor zahvalio je književnik Ivan Aralica.