A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sarajevo-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

BiH treba 500 milijuna eura za povratak izbjeglica | Politika+
Regija

DALEKO OD RJEŠENJA: BiH treba 500 milijuna eura za povratak izbjeglica

Tijekom rata svoje domove morala je napustiti gotovo polovica njenih stanovnika.

FOTO: Sarajevo
Piše: Hina

Bosna i Hercegovina treba još oko 500 milijuna eura kako bi trajno riješila problem svih izbjeglica i prognanika koji i šesnaest godina nakon završetka rata čekaju na povratak u prijeratne domove, procjena je koju su u ponedjeljak iznijeli dužnosnici Ministarstva za izbjeglice BiH.

Ministar za izbjeglice Safet Halilović podsjetio je kako je tijekom rata u BiH svoje domove u toj zemlji morala napustiti gotovo polovica njenih stanovnika, a procjenjuje se kako je čak dva milijuna i 200 tisuća ljudi imalo status prognanika ili izbjeglica.

Od te je brojke više od milijun građana BiH utočište potražilo u inozemstvu, a najmanje 500 tisuća njih i danas se tamo nalazi, bez nakane da se vrate u BiH.

Prema podacima kojima raspolaže UNHCR, trenutačno se u BiH nalazi 113 tisuća interno raseljenih osoba koje se ne mogu vratiti u prijeratna prebivališta jer su im domovi uništeni.

Ministar Halilović je podsjetio kako je rješavanje problema povratka odnosno obnove uništene imovine izbjeglih i prognanih od 2000. godine postalo isključiva odgovornost vlasti BiH. Značajnija sredstva počela su se izdvajati tek od 2008. godine, no na godišnjoj razini to nikada nije bilo biše od 25 milijuna eura, što je bilo nedostatno za stvarne potrebe.

Zamjenik ministra Slavko Marin izjavio je kako bi se uz provedbu ranije odluke Parlamenta BiH o kreditnom zaduženju države u iznosu od oko 300 milijuna eura najveći dio procesa povratka mogao završiti do 2014. godine.

Optimalan iznos, po Marinovoj procjeni, bio bi ipak oko milijardu konvertibilnih maraka (500 milijuna eura).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obnova, safet halilović, unhcr, slavko amrin, izbjeglice, sarajevo, bih