A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/burza-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tjedni pregled tržišta: Loše vijesti i dalje stižu sa Zagrebačke burze! | Politika+
Burze

LOŠE RASPOLOŽENJE: Tjedni pregled tržišta: Loše vijesti i dalje stižu sa Zagrebačke burze!

CROBEX završio u minusu 1,50 % te je tjedan završio na razini od 2.240,96 bodova.

FOTO: Arhiva
Piše: Danijela Sporiš, Credos

Iako se očekivalo da će vijest da je Hrvatska pri završetku pregovora s Europskom Unijom, te da će postati članicom iste 1.srpnja 2013., utjecati na optimizam ulagača na Zagrebačkoj burzi isto se nije dogodilo te je indeks, CROBEX, Zagrebačke burze završio u minusu 1,50 % te je tjedan zaključen na 2.240,96 bodova.

 

I dok bi u pravilu činjenica što se korekcija indeksa desila na relativno niskim dnevnim volumenima djelovala ohrabrujuće za investitore, dnevni volumeni od 20-ak i manje milijuna kuna postali su svakodnevnica Zagrebačke burze. Ukupno ostvareni redovni promet dionicama iznosio je 87.04 mil. Kn što je za 34,09% manje no tjedan ranije.

 

Dana 16.06. prošla je OTC transakcija dionicama ADPL-R-A po prosječnoj cijeni od 111,93 kn, što predstavlja diskont na zadnju cijenu istog dana, a koja je iznosila 133,49 kn. Riječ je o prodaji 25,76% dionica, drugog po redu največeg dioničara tvrtke AD plastik d.d., Prevent Global d.d. – u stečaju, po nalogu založnih vjerovnika ABANKA VIPA d.d. i NLB d.d. Slijedeći dan na Zagrebačkoj burzi prosječna cijena dionica ADPL-R-A iznosila je 125,09 kn, što je pad cijene od 5,99%. Svakako će biti zanimljivo vidjeti promjenu vlasničke strukture u SKDD-u slijedeći tjedan.

Vijest ,objavljena na Zagrebačkoj burzi, o mogučem strateškom povezivanju grupe Mercator d.d. i maloprodajne grupe Agrokora d.d. Zagreb u petak je za dionice KNZM-R-A donjela rast cijene od čak 11,12%, a rast prosječne cijene na tjednoj razini iznosio je 5,66 %. Zaključna cijena za dionice KNZM-R-A iznosila je 214,47 kn, a ukupno ostvareni promet dionicama iznosio je samo 0,45 mil.kn.

 

Za neke dionice, protekli je tjedan ostvareno pravo na dividendu, te je tako 13.06. bio početak trgovanja bez dividende za dionice INA-R-A, 14.06. početak trgovanja bez dividende za dionice KOEI-R-A, 15.06. početak trgovanja bez dividende za dionice KODT-P-A i KODT-R-A, 16.06.ADRS-P-A, 17.06. SMNS-R-A.

 

Uobičajeno najlikvidnija dionica proteklog tjedna bila je HT-R-A uz promet od oko 15 mil. kn i korekciju cijene od -1,02% na tjednoj razini, te je trgovanje zaključeno na cijeni od 255,72 kn. Više no uobičajeno trgovalo se dionicama Zagrebačke banke d.d., a razlog je u najavi povečanja temeljnog kapitala za 5,12 mlrd kn, a o čemu že se raspravljati na Glavnoj skupštini sazvanoj za 26.srpanj 2011. godine. Ukupno ostvareni promet dionicama ZABA-R-A proteklog je tjedna iznosio 11,09 mil. kn uz zaključnu tjednu cijenu od 280,00 kn što predstavlja porast od 5,66%.

 

S obzirom da je sljedeći tjedan poprilično skračen, te da su pred nam samo tri trgovinska dana za očekivati je i dalje nisku likvidnost n Zagrebačkoj burzi. Niska likvidnost i plitko tržište kapitala idealna su kombinacija za značajnije oscilacije cijena, što daje dosta prostora day trader-ima. Sljedećeg tjedna (24.lipnja) na snagu stupaju i nova pravila Zagrebačke burze koja će između ostaloga omogučiti i short selling, te „povratak“ hidden naloga na Zagrebačku burzu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZABA, DANIJELA SPORIŠ, ZAGREB STICK EXCHANGE, credos, zagrebačka burza, ZABA-R-A, CROBEX