A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/pioXII.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Izraelski veleposlanik povukao lijepe riječi o Piju XII. | Politika+
Svijet

RIM: Izraelski veleposlanik povukao lijepe riječi o Piju XII.

Izraelski veleposlanik izazvao buru pohvalom uloge pape Pija XII. u spašavanju Židova u Drugome svjetskom ratu,

FOTO: Arhiva
Piše: Hina

Izraelski veleposlanik u Vatikanu koji je nedavno izazvao buru pohvalom uloge pape Pija XII. u spašavanju Židova u Drugome svjetskom ratu, u nedjelju se predomislio i rekao kako je njegova ocjena bila "povijesno preuranjena".

 

Prošli četvrtak Mordechay Lewy izrekao je neke od najtoplijih riječi koje su se mogle čuti od nekog izraelskog dužnosnika o papi Piju XII. o kojem Izraelci uglavnom govore kritično.

Lewy je za Reuters u petak rekao kako vjeruje da će njegove riječi izazvati reakciju, ali da on iza njih stoji. Vrlo brzo Lewyja su napale neke židovske skupine, među ostalima i oni koji su preživjeli holokaust pa je on u nedjelju izdao priopćenje kojim smiruje spor objašnjenjem da su njegove riječi "bile uključene u širi povijesni kontekst".

 

"S obzirom na činjenicu da je taj kontekst još predmet istraživanja, a bit će tako i ubuduće, moje izricanje povijesne ocjene o tome bilo je preuranjeno", napisao je.

"S obzirom na činjenicu da je taj kontekst još predmet istraživanja, a bit će tako i ubuduće, moje izricanje povijesne ocjene o tome bilo je preuranjeno", napisao je.

U četvrtak navečer na svečanosti u čast talijanskoga svećenika koji je pomagao Židovima Lewy je rekao kako su katolički samostani otvorili vrata Židovima i spašavali ih nakon nacističkog čišćenja rimskoga geta 16. listopada 1943.

"Imam razloga vjerovati da se to dogodilo pod nadzorom najviših vatikanskih dužnosnika, koji su znali što se događa", rekao je Lewy. "Zato bi bilo pogrešno reći da su se Katolička crkva, Vatikan i Papa protivili spašavanju Židova.

"Imam razloga vjerovati da se to dogodilo pod nadzorom najviših vatikanskih dužnosnika, koji su znali što se događa", rekao je Lewy. "Zato bi bilo pogrešno reći da su se Katolička crkva, Vatikan i Papa protivili spašavanju Židova. Naprotiv, istina je upravo suprotna", rekao je izraelski veleposlanik.

Pitanje što je Pio XII. učinio ili propustio učiniti za spas Židova već desetljećima opterećuje katoličko-židovske odnose i veoma rijetko koji izraelski ili židovski dužnosnik hvali Pija.

Pio XII. papa je bio od 1939. do 1958., a mnogi Židovi drže kako je posve ignorirao holokaust. Vatikan tvrdi da je djelovao tiho i u pozadini jer bi glasnim zalaganjem izazvao nacističku reakciju i prema Židovima i prema katolicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pio XII, vatikan, izraelski veleposlanik, rim