A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/oltar-domovine-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josipović i Kosor na Medvedgradu: Oltar domovine ponovo postaje državni simbol! | Politika+
Hrvatska

OŽIVLJAVANJE SIMBOLA: Josipović i Kosor na Medvedgradu: Oltar domovine ponovo postaje državni simbol!

Slaven Letica: Povratak Oltara domovine je deretardizacija hrvatske politike!

Piše: Ilijana Grgić - ilijana.grgic@politikaplus.com

Oltar domovine vraća se u službeni protokol, i to prilikom obilježavanja velikih i važnih državnih obljetnica… a razmišlja se i o tome da se uključi u protokol posjeta stranih državnih dužnosnika, potvrdio je za PolitikuPlus glasnogovornik Vlade RH Mladen Pavić.


SLAVEN LETICA: Povratak u službeni protokol Oltar domovine na Medvedgradu je "deretardizacija" hrvatske politike.


Pavić nije mogao potvrditi hoće li ista sudbina biti i sa ostalim simbolima, poput počasne garde tzv.»Baletana». 

- Povratak u službeni protokol Oltar domovine na Medvedgradu je "deretardizacija" hrvatske politike - komentar je poznatog hrvatskog kolumniste,  političara i sveučilišnog profesora Slavena Letice.

- 2000. godine tadašnje političke elite htjele su promijeniti povijest, kada se dogodila i svojevrsna "blagdanska revolucija", odnosno inflacija državnih blagdana - kaže Letica, koji navodi da je za inflaciju blagdana "najzaslužniji" bio Ivo Škrabalo, koji je želeći mijenjati povijest, kopirao različite američke državne blagdane.

Na ovogodišnji Dan Državnosti i 20 godišnjicu proglašenja Hrvatske samostalnosti , jedan zaboravljeni simbol vratio se u politički život, Oltar domovine na Medvednici. Polaganjem vijenaca od cijelog političkog vrha države, predsjednika Republike Ive Josipovića, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebića i premijerke Jadranka Kosor, Oltaru domovine vraća se status kojeg je imao od gradnje 1994. do 2000., kad su ga u povodu državnih blagdana posjećivali ne samo najviši državni dužnosnici i državna izaslanstva, nego i strani državnici prigodom posjeta Hrvatskoj, te strani veleposlanici nakon predavanja vjerodajnica hrvatskom predsjedniku.

Od dolaska na dužnost predsjednika Stjepana Mesića i formiranja koalicijske vlade pod vodstvom Ivice Račana, bez službenog obrazloženja  Oltar domovine prestaje biti  protokolarno mjesto polaganja vijenca u povodu državnih blagdana. Vijenci su se do 25.lipnja 2011. polagali jedino ispred križa u Aleji hrvatskih branitelja na  Mirogoju, a od 2006. polažu se  i kod Zida boli, autora Dušana Džamonje.

Oltar domovine spomenik je svim palim u Domovinskom ratu, rad je autora Kuzme Kovačića, a nalazi se na ispred južnog bedema na zagrebačkom Medvedgradu. Spomen obilježje tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine te šest staklenih plavih ploča, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb.

Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne. Oko spomenika položeno je 29 staklenih plavih i bijelih "kapi". Kameni blokovi skulpture izgrađeni su od kamena iz svih hrvatskih  županija. U sredini se nalazi "vječna vatra". Posjet  Oltaru domovine, 01.studenog 1999. bio je i posljednji spomenik i javni istup predsjednika Franje Tuđman  prije smrti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVO JOSIPOVIĆ, FRANJO TUĐMAN, JADRANKA KOSOR, MLADEN PAVIĆ, OLTAR DOMOVINE