A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/benedikt-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

BISKUPI PROSVJEDUJU: Katolici u Hrvatskoj izvrgnuti nasilju i netrpeljivosti! (3) | Politika+
Hrvatska

CRKVA I DRŽAVA: BISKUPI PROSVJEDUJU: Katolici u Hrvatskoj izvrgnuti nasilju i netrpeljivosti! (3)

Čičak: Neozbiljno je od biskupa davati neargumentirane izjave.

Piše: Igor Bakšaj

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax objavila je izjavu o netrpeljivosti prema katolicima u Hrvatskoj. U izjavi, koju je potpisao predsjednik Komisije sisački biskup dr. Vlado Košić, stoji:

 

Sa žaljenjem konstatiramo da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje netrpeljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca.


"Komisija izražava zabrinutost zbog sve učestalijeg i otvorenijeg iskazivanja netrpeljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj. Netrpeljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima.


Sa žaljenjem konstatiramo da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje netrpeljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca. Držimo da treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima.

Netrpeljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala.

Stoga pozivamo državne institucije da ne budu pristrane i da budno paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni.


Katolici u Hrvatskoj se ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija.

Netrpeljivost se u posljednje vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima.

Komisija poziva sve Hrvate i Hrvatice da hrabro u javnosti iznose svoje stavove o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro uobličiti. Javna rasprava i izmjena argumenata s katoličkog stajališta apsolutno isključuje narušavanje dostojanstva čovjeka, napose svako nasilje koje nedvosmisleno osuđujemo.


U ovoj Izjavi namjerno nismo koristili izričaj 'govor mržnje' jer ovu sintagmu držimo besadržajnim jezičnim neologizmom kojim određene skupine opravdavaju vlastite napade na one s kojima ne dijele isto mišljenje."  


  

 

IVAN ZVONIMIR ČIČAK

"Ne želim uopće komentirati izjave koje nemaju konkretnih argumenata i činjenica. Ne znam na temelju čega oni daju takve izjave," čelnika HHO-a smo telefonskim pozivom zatekli na moru, "Osobno mi je neozbiljno davati neargumentirane izjave."


SLAVEN LETICA


"Razumijem njihovu poziciju jer većina opinion-makera u Hrvatskoj i ljudi u medijima izražava negativistički stav prema Crvki i katolicima. Ipak, dio izjave u kojem govore da državna tijela i institucije nisu i ne reagiraju adekvatno čini mi se malo pretjeranim," komentirao je Slaven Letica.

ŽARKO PUHOVSKI

"U osnovi se ne slažem s njihovom izjavom te smatram da je ona netočna. U javnosti postoji formacija koja govori i piše protiv Crkve, ali to se uglavnom odnosi na crkvene moćnike i njihovo mješanje u politiku,"
odlučan je nekadašnji prvi čovjek HHO-a, "Smatram da državni aparat u ovom slučaju ne treba intervenirati jer se konkretno u slučaju katolika radi o 80% stanovništva, pa Crkva ima velik utjecaj i može doći u javnost kada i kako želi. Mislim da bi država prije trebala reagirati kada se napada neke manje zastupljene religije. Također, Crkva od svih građana Hrvatske ima velik priljev novca, bez obzira na njihovu vjersku opredjeljenost."


 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vjera, VLADO KOŠIĆ, IUSTITIA ET PAX, CRKVA