A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kresimir%20sever.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Krešimir Sever: Poslodavac koji ne isplaćuje plaću treba završiti u zatvoru! | Politika+
Hrvatska

REAGIRANJA : Krešimir Sever: Poslodavac koji ne isplaćuje plaću treba završiti u zatvoru!

"Onaj tko ne može izvršavati svoje obveze, ne treba se baviti poduzetništvom!"

FOTO: Krešimir Sever
FOTO: Arhiva
Piše: Ilijana Grgić - ilijana.grgic@politikaplus.com

- Poslodavac koji ne isplaćuje plaću naravno da treba završiti u zatvoru, reakcija je Krešimira Severa  predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata na strah od strane poslodavaca glede Vladinog prijedloga izmjena zakona po kojem bi poslodavac zbog neisplate plaće mogao završiti u zatvoru.

 

>>Poslodavci protiv odlaska u zatvor zbog neisplate plaća

 

"Koja je razlika između toga da radnik radeći na kraju mjeseca podigne svoju plaću, i na ulici ga netko opljačka i kad radnik, radeći cijeli mjesec, na kraju za svoj rad ne bude plaćen. Razlike nema, pljačka je i jedno i drugo, jedino je kod poslodavca to profinjenija pljačka. Jer to po radnika nema razlike, u oba slučaja, on je bez plaće," smatra Sever, dodajući da je strah poslodavaca jednostavno smiješno komentirati, "Po tom slovu, on do radnika ne drži ništa. Uskrata plaća zbog drugih potraživanja je kršenje ugovorene obveze."

SEVER: "Onaj tko ne može izvršavati svoje obveze, ne treba se baviti poduzetništvom!"

Poslodavci s kojima je razgovala Politika Plus, posebno oni mali, drže da će ovim prijedlogom poslovanje postati još teže.

 

"Što će poslodavac učiniti kada mu isporučenu robu kupac neće htjeti isplatiti jer će u strahu od zatvora  umjesto da plati dobavljača isplatiti svoje radnike, odnosno značili to da će poslodavci moći prije nego plati državi PDV-e i  poreze isplatiti radnicima plaće," pitaju se poslodavci.

POSLODAVCI: "Što će poslodavac učiniti kada mu isporučenu robu kupac neće htjeti isplatiti jer će u strahu od zatvora  umjesto da plati dobavljača isplatiti svoje radnike, odnosno značili to da će poslodavci moći prije nego plati državi PDV-e i  poreze isplatiti radnicima plaće."


Na ovakve postavke sindikalac Sever napominje, kako je na prvi pogled, naplata PDV-a po isporučenoj, a ne naplaćenoj fakturi problem za gospodarstvo, ali da država to ne radi imala bi velikih problema s naplatom poreza.

 

"Kao glavne generatore neplaćanja prozivalo se državna poduzeća, no kada su ona koliko toliko ušla u neke svoje okvire, pokazalo da postoje drugi gospodarstvenici, koji ne plaćaju svoja dugovanja te na jednostavan način dolaze do jeftinog novca. S druge strene neko tko će odrediti prioritete u plaćanju, tj tko određuje kojim redosljedom treba teći isplata da li državi, radnicima ili dobavljačima, ako pri tome nekoga od njih zakida, onda isti tren treba završiti u zatvoru, i treba oduzeti mu tvrtku," odlučan je Sever.

 

"Onaj tko ne može izvršavati svoje obveze, ne treba se baviti poduzetništvom," upozorava on. No, pravni stručnjaci napominju  da je u Kaznenom zakonu i do sada postojala kaznena odgovornost za neisplatu plaća.


A što se Zakonskog prijedloga tiče,  premijerka Jadranka Kosor potvrdila je na sastanku s čelnicima pet sindikalnih središnjica da će do 15. srpnja u saborsku proceduru biti upućene izmjene zakona koje bi trebale riješiti neka za sindikate i radnike vrlo važna pitanja, poput neisplate plaća i uvođenja radnog sudstva. Sindikati će o tome podrobnije razgovarati slijedećeg tjedna na novom sastanku s premijerkom Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krešimir sever, pdv, radnici, poslodavci, plaće, NHS, sindikati