A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/phantom%20000.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

MORH: Hrvatska ozbiljno razmatra kupnju prastarih njemačkih Phantoma! | Politika+
IVAN HRSTIĆ

MODERNIZACIJA?!?: MORH: Hrvatska ozbiljno razmatra kupnju prastarih njemačkih Phantoma!

Umjesto u staro željezo - završit će na hrvatskim uzletištima.

Piše: Ivan Hrstić

U sklopu bilateralnog posjeta SR Njemačkoj, izaslanstvo MORH-a predvođeno ministrom obrane Davorom Božinovićem posjetilo je danas, zrakoplovnu bazu 71. lovačke eskadrile njemačkog zrakoplovstva "Richthofen" u Wittmundu, a gdje su smješteni borbeni zrakoplovi tipa F-4 Phantom, objavili su iz MORH-a. Ako je nakon nedavnog slijetanja njemačkih pilota s Phantomima u Hrvatsku i bilo nekih sumnji, sad postaje sasvim jasno da su stari Phantomi i te kako u igri za obnovu hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Phantomi su prvi put poletjeli davne 1960, samo jednu godinu nakon prvih verzija MiG-a 21, a vatreno krštenje doživjeli u Vijetnamskom ratu! Iz upotrebe u američkoj vojsci potpuno je povučen još 1996. Njemački Phantomi izrađeni su 70-tih, a modernizirani su sredinom 80-tih godina i prema planu - gle koincidencije - sljedeće godine trebali bi biti povučeni iz upotrebe.


Ako se to doista može nazvati obnovom! Istina je da su ti avioni znatno napredniji, bolje opremljeni i u boljem stanju od aktualnih hrvatskih MiG-ova 21, no, ipak se radi o letjelici koja u osnovi spada u istu generaciju kao i ruski zrakoplovi.

Naime, Phantomi su prvi put poletjeli davne 1960, samo jednu godinu nakon prvih verzija MiG-a 21, a vatreno krštenje doživjeli u Vijetnamskom ratu! Iz upotrebe u američkoj vojsci potpuno je povučen još 1996. Njemački Phantomi izrađeni su tijekom 70-tih, a modernizirani su sredinom 80-tih godina i prema planu - gle koincidencije - sljedeće godine trebali bi biti povučeni iz upotrebe.


Naravno, umjesto u staro željezo, smiješi im se kakva-takva budućnost na hrvatskim uzletištima. Koliko dugo? Hrvatska jest u NATO-u, no njezini standardi bit će dvije lovačke generacije ispod njemačkih. Hrvatski građani u ovom trenutku vjerojatno ne bi s radošću dočekali kupnju suvremenih aviona, a Phantomi bi vjerojatno stigli pod povoljnim uvjetima - no pravu, onu dugoročnu cijenu jednoga i drugoga tek treba odvagnuti.


Kako navode iz MORH-a, tijekom posjeta hrvatsko izaslanstvo upoznalo se sa načinima operativne uporabe borbenog zrakoplovstva, procesom održavanja zrakoplova, potrebnom infrastrukturom, te načinom i mogućnostima obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja i pilota.

Također, sukladno razgovorima njemačkog i hrvatskog ministra obrane o intenziviranju suradnje na vojno-tehničkom polju, dogovoreno je formiranje ekspertnog tima "koji će u narednom periodu razmotriti mogućnosti korištenja borbenog zrakoplova".
Hrvatsko izaslanstvo u njemačkoj bazi "Richthofen" u Wittmundu, gdje je središte NATO-ovih snaga brzog odgovora u sklopu NATO integriranog sustava zračne obrane.