A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/GLAVAS.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Trebali skupiti 700.000 eura za povoljniju presudu Glavašu | Politika+
Crna kronika

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Trebali skupiti 700.000 eura za povoljniju presudu Glavašu

Podignuta je optužnica protiv saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića, direktora Osijek-Koteksa Drage Tadića, njegove supruge Božice Tadić Ćavar, splitskog poduzetnika Srećka Jurišića i urednice u Glasu Slavonije Sanje Marketić.

FOTO: Branimir Glavaš i Ivan Drmić
FOTO: Večernji list
Piše: VLM

Podignuta je optužnica protiv saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića, direktora Osijek-Koteksa Drage Tadića, njegove supruge Božice Tadić Ćavar, splitskog poduzetnika Srećka Jurišića i urednice u Glasu Slavonije Sanje Marketić. USKOK ih tereti za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, čime su htjeli utjecati na presudu protiv Branimira Glavaša, tada nepravomoćno osuđenog za ratni zločin u Osijeku 1991.

Tadić je, navodi USKOK, lani u lipnju i srpnju organizirao i okupio ostale okrivljenike, kako bi pronašli osobu koja bi za novac mogla utjecati na suce Vrhovnog suda ili im ponuditi novac da bi donijeli povoljnu presudu protiv Glavaša. Čak 700.000 eura trebali su, po tome, prikupiti Sanja Marketić i Ivan Drmić. Tadićeva je supruga imala ulogu koordinatora, a Tadić i Jurišić kontaktirali su s više osoba zanimajući se o stanju predmeta.

Tadić je, piše u optužnici, u srpnju u Zagrebu od jednog poduzetnika zatražio i dobio 50.000 eura, a preuzeo ga je Jurišić i proslijedio ga za sada nepoznatoj osobi. Jurišić je ljetos na širem zadarskom području više puta kontaktirao s jednom osobom, koja je trebala biti posrednik u pregovorima s nekim trećim. Ta bi treća osoba trebala, za novac koji bi joj dao Tadić i "krug ljudi oko njega", kontaktirati s nekim od sudaca koji su odlučivali u predmetu Glavaš i zatražiti da donese povoljnu presudu za Glavaša.

Jurišić je 21. srpnja na sastanku u jednom zagrebačkom kafiću od Sanje Marketić i Drmića zatražio da prikupe dodatnih 70.000 eura. Oni su na to pristali te prikupili po 35.000 eura. Novac je preuzeo Jurišić, koji ga je trebao 25. srpnja predati "jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Branimira Glavaša". No, do predaje nije došlo jer su Marketić i Drmić dan ranije prekinuli svoje postupanje i o tome obavijestili ostale okrivljenike.

– U cilju izbjegavanja kaznene odgovornosti četvrtookrivljenica i petookrivljenik (Marketić i Drmić, nap. a.) podnijeli su PU osječko-baranjskoj kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog kaznenog djela prijevare na njihovu štetu. U kaznenoj prijavi neistinito su naveli da su novac predali nepoznatom počinitelju koji ga je zadržao, iako su znali da su 70.000 eura predali drugookrivljeniku s unaprijed zajednički dogovorenim ciljem – priopćio je USKOK.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ustavni suci, mito, branimir glavaš, ivan drmić