A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Deficit tekućeg računa na godišnjoj razini uzletio 11 posto | Politika+
Mojbiz

HNB: Deficit tekućeg računa na godišnjoj razini uzletio 11 posto

Na računu usluga pak bilježi se veći suficit i to za 21,5 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u prvom je tromjesečju ove godine iznosio 1,48 milijardi eura, što je 145,3 milijuna eura ili 10,9 posto veći deficit nego u prvom tromjesečju lani, pokazuju preliminarni podaci Hrvatske narodne banke.


Na rast manjka na tekućem računu platne bilance ponajviše su utjecala kretanja na računu roba, odnosno povećanje deficita na tom računu, a na što je upućivala i statistika robne razmjene za prvi kvartal s padom izvoza.


Tako je manjak na računu robe u prvom tromjesečju u iznosu od 1,38 milijardi eura za 7,8 posto ili za 100,8 milijuna eura veći nego li u prvom kvartalu lani.


Na računu usluga pak bilježi se veći suficit i to za 21,5 posto, sa 144 milijuna eura u prvom kvartalu lani na 175,1 milijun eura u prvom tromjesečju ove godine.


Pritom je zabilježen blagi rast suficita na podračunu prijevoza, sa 57,5 na 59,4 milijuna eura i snažniji pad deficita na podračunu ostalih usluga, sa 101,5 milijuna eura u prvom tromjesečju lani na 27,8 milijuna u prvom ovogodišnjem kvartalu.


Na podračunu putovanja u prvom je tromjesečju ostvaren suficit od 143,5 milijuna eura, što je za 44,6 milijuna eura ili za 23,7 posto manji suficit nego u istom razdoblju lani. Na to je pak utjecao pad prihoda od putovanja, odnosno turizma s obzirom da je u prvom tromjesečju prošle godine prihod od putovanja iznosio 324,7 milijuna eura, a u prvom kvartalu ove godine 274,5 milijuna eura. Istodobno su pak rashodi za putovanja blago pali, sa 136,6 milijuna eura na 131 milijun eura.


Po podacima središnje banke, manjak na računu faktorskih dohodaka povećan je za 11,3 posto i u prvom je ovogodišnjem tromjesečju iznosio 495,2 milijuna eura.


Pozitivan saldo na računu tekućih transfera smanjen je za 9,9 posto i suficit je na tom računu iznosio 227,5 milijuna eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

đuro đaković holding, zagrebačka banka, crobex, zse, burza, zagrebačka burza, zaba-r-a