A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/SREBRENICA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Presuda: Nizozemska je kriva za smrt tri srebrenička Bošnjaka | Politika+
Crna kronika

ODŠTETA ŽRTVAMA: Presuda: Nizozemska je kriva za smrt tri srebrenička Bošnjaka

Sud je naredio da Nizozemska plati odštetu rodbini žrtava

Piše: Politika Plus/AP/Reuters

Prizivni sud u Haagu, donio je presudu prema kojoj je država Nizozemska odgovorna za smrt trojice muslimana poslije pada Srebrenice u srpnju 1995. godine i naredio je vladi da plati odštetu njihovim obiteljima.


"Sud je presudio da je nizozemska država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto nizozemski kontingent UN  nije ih smio izručiti snagama bosanskih Srba", izjavila je glasnogovornica suda, prenio je Reuters.

Odvjetnica obrane Karlijn Teuben rekla je da će pažljivo proučiti presudu prije nego što odluči o eventualnom ulaganju žalbe, javio je AP.

Građansku parnicu protiv Nizozemske pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevoditelj kojem su u Srebrenici ubijeni brat i otac, te obitelj ubijenog Rize Mustafića.

Nizozemski Okružni sud 2008. godine zaključio je da Nizozemska nije odgovorna za neuspjeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, nakon čega su tužitelji uložili žalbu.

Nizozemski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu "sigurnosnu zonu" u Srebrenici, koju su u srpnju 1995. godine zauzele snage Vojske Republike Srpske nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Nizozemska vlada, koja je više puta bila meta optužbi zbog Srebrenice, tvrdila je da su UN ostavili na cjedilu nizozemske vojnike pošto nisu osigurale zračnu pomoć protiv srpskih snaga.

Današnja presuda bi, kako je naveo AP, mogla omogućiti drugim obiteljima žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Nizozemske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

odšteta žrtvama, nizozemska, sud, hag, srebrenica