A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/energija-072gH.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

INA-MOL: Od Mađara treba tražiti da se i ponašaju kao strateški partneri - ili raskinuti ugovor! | Politika+
IVAN HRSTIĆ

ODLUČAN KORAK: INA-MOL: Od Mađara treba tražiti da se i ponašaju kao strateški partneri - ili raskinuti ugovor!

Štern traži intervenciju Olgice Spevec: Zahtjevamo promjenu upravljačke struktura Ina-e!

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: Ivan Hrstić

Četvero hrvatskih članova Nadzornog odbora naftne kompanije Ina - Davor Štern, Gordana Sekulić, Damir Vanđelić i Maja Rilović - prošlog su tjedna službeno od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražili reviziju rješenja o dopuštenoj koncentraciji Ine i mađarskog MOL-a, priča je koju donosi novi broj Nacionala. Oni time ne traže direktno reviziju ugovora s MOL-om, no to bi mogla biti prirodna posljedica.

Predsjednik nadzornog odbora Ine pri tom zauzima razumnistav - on ne ulazi u rat s Mađarima, već samo želi osigurati da oni ispune ono što je predviđeno ugovorom.

- Nadzorni odbor Ina-e nije poslao zahtjev za reviziju ugovora s MOL-om nego zahtjev da se kroz niže ugovore promijeni upravljačka struktura Ina-e kako bi se u dugoročnim ciljevima ove kompanije sačuvali hrvatski interesi, rekao je Davor Štern za portal PolitikaPlus, koji inače priznaje da je Ina danas umnogome bolja kompanija nego što je bila prije.

- Moram napomenuti da sam osobno zadovoljan s radom aktualne uprave, pogotovo s predsjednikom uprave Zoltanom Aldottom. Isto tako, naš zahtjev ne ide protiv Mađara niti njihovih predstavnika u Ina-i jer podržavam sve menadžere koji su sposobni jer je to jedini mogući kriterij - kaže Štern, koji je očito zajedno s hrvatskim članovima Nadzornog odbora preuzeo odgovornost za ono štomu i jest osnovni zadatak - kvalitetno poslovanje kompanije uz poštovanje hrvatskih zakona i nacionalnih interesa, barem u onolikoj mjeri koliko su ih Mađari bili spremni poštovati u trenutku kad su potpisivali ugovor koji predviđa strateško partnerstvo, a ne tek puko preuzimanje INA-e od strane MOL-a.

No, kako ističe i Nacional, riječ je o ključnom dokumentu za MOL-ovo preuzimanje kontrole nad hrvatskom naftnom kompanijom jer je njime regulirano kakve prilagodbe u poslovanju moraju napraviti MOL i Ina kako svojim koncentriranim poslovanjem ne bi narušili tržišnu konkurenciju u Hrvatskoj. Ukratko, povezivanje Ine i MOL-a, kako je to određeno kontroverznim Međudioničarskim ugovorom, bez dozvole AZTN-a ne bi moglo biti provedeno.


VIDEO KOMENTAR: Nužna je revizija upravljačkih prava u Ini, a ako se dokaže da je MOL podmitio hrvatske političare, i razvod braka je realna opcija!

Sad je već posve jasno - i bez požara u sisačkoj rafineriji (tko god u stvarnosti za njega bio kriv) - iz Ine treba istjerati miris sumpora. Počinju izvirati dokumenti koji pokazuju na koji način je hrvatska vlada rasprodavala nacionalnu crnu zlatninu.


Nakon požara u sisačkoj rafineriji, bilo je jasno da aktualna hrvatska vlada sebi više ne može dozvoliti da u svemu ostane majorizirana u nacionalnoj naftnoj kompaniji te da je vrijeme da se konačno pobrine za hrvatske nacionalne interese, čak ako to znači i dodatno moguće inkriminiranje članova Sanaderove vlade, među kojima je nemali broj sudjelovao u pregovorima s Mađarima oko Ine, uključujući i premijerku.

Hrvatska i dalje treba nacionalnu naftnu kompaniju, a ne podružnicu neke strane nacionalne kompanije, treba kopaniju u kojoj njezini predstavnici nisu tek puki ukras. Mađari se moraju ponovno početi ponašati kao partneri u tom cilju, u skladu s potpisanim sporzumima. Ako ne, brak MORA puknuti - koliko god to koštalo.

Za sada sve staze vode prema Ivi Sanaderu, no, jasno je, ako on na tome potone, sasvim sigurno će pokušati za sobom povući što više svojih nekadašnjih suradnika, koji se danas pokušavaju izvući riječima da Sanaderu nitko ništa nije mogao reći.


Nije trebalo dugo čekati da na površinu isplivaju novi optužujući dokumenti, koji dokazuju ono što smo odavna znali. I koji su natjerali premijerku da javno ugovori sastanak s državnim odvjetništvom, što su mnogi odmah nazvali pritiskom na pravosuđe. Odvjetnik Nobilo čak je napisao DORH-u da ne dolazi na takav sastanak, što je također neka vrsta pristiska.

Član saborskog istražnog povjerenstva za Inu, SDP-ovac Gordan Maras ističe da će, ako se te tvrdnje o Sanaderu i mitu pokažu istinitima, ugovor između Vlade i MOL-a automatski biti neaktivan i tada će država ponovno vratiti upravljačku kontrolu. Njegov šef Zoran Milanović ipak je osjetio potrebu napraviti korak unazad i istaknuti da se ugovori moraju poštivati. No sasvim je jasno da je dužnost hrvatske vlade da prije svega osigura hrvatske nacionalne interese, da odnose suvlasnika u Ini uskladi sa hrvatskim zakonima, onima koji su regulirali prodaju Ine i onima koji reguliraju upravljanje trgovačkim društvima.

Hrvatska i dalje treba nacionalnu naftnu kompaniju, a ne podružnicu neke strane nacionalne kompanije, treba kompaniju u kojoj njezini predstavnici nisu tek puki ukras. Mađari se moraju ponovno početi ponašati kao partneri u tom cilju, u skladu s potpisanim sporazumima. Ako ne, brak MORA puknuti - koliko god to koštalo!

No, Hrvatska ne smije pokušavati izguravati MOL iz Hrvatske samo iz već legendarne hrvatske hirovitosti, ili zato što je konačno shvatila da je pogriješila u strateškim procjenama, da zbog vlastitog nedostatka vizije polako gubi nacionalnu naftnu kompaniju. Nisu Mađari krivi što smo mi slijepi kod zdravih očiju.

Ipak, ako se dokaže korupcija, te da je u njoj sudjelovao i MOL, to potpuno mijenja stvari i baš sve opcije postaju moguće. Na potezu je u svakom slučaju - USKOK.   

 

   

 

Nacional: Mađari nisu ispunili ono što je određeno sporazumom

Eventualno poništenje rješenja Agencije dovelo bi u pitanje valjanost cijelog ugovora između Vlade RH i MOL-a. Prema onome što je navedeno u pismu koje su članovi Nadzornog odbora Ine uputili predsjednici Vijeća AZTN-a Olgici Spevec, preispitivanje tog rješenja obrazlaže se kroz više osnova.

Prva je ta što je originalno rješenje bilo utemeljeno na procjenama gospodarskih prednosti udruživanja, pri čemu se tvrdilo kako će, među ostalim, preuzimajući kontrolu nad Inom MOL osigurati regionalni rast hrvatske kompanije, razvijati nove istraživačke i proizvodne projekte u inozemstvu, te nastaviti projekte modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku.


Štern, Vanđelić, Gordana Sekulić i Maja Rilović u pismu tvrde kako se to nije dogodilo, pa se stoga to pismo može smatrati i dosad najoštrijom kritikom članova Nadzornog odbora na način poslovanja kompanije pod MOL-ovim upravljanjem.