A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/opsjednutost-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Utorak na Fantastic Zagreb Film Festivalu | Politika+
Kultura

FILMSKI FESTIVAL: Utorak na Fantastic Zagreb Film Festivalu

Gost festivala večeras je redatelj Manuel Carballo.

FOTO: Opsjednutost
Piše: PolitikaPlus

Utorak na Fantastic Zagreb Film Festivalu započinje u 20.30 h u kinu Europa projekcijom japanskog filma redatelj Siona Sona iz programa Orient Express – Ubojica iz trgovine egzotičnih riba; nastavlja se filmom iz YU fantastike, kultnim Čudotvornim mačem Vojislava Nanovića iz 1950., a završava na otvorenom kinu Tuškanac uz film iz Ponoćnog ludila – Opsjednutost Emme Evans autora Manuela Carballa, koji će također biti prisutan na projekciji filma.

 

Japanski autor Sion Sono u posljednjih trideset godina snimio je gotovo dvadeset filmova. Njegov je rad relativno nepoznat van krugova obožavatalja J-hororaca, među kojima njegovi filmovi Suicide Club i Love Exposure  (njegov četverosatni opus o fetišizmu, romansi i religiji) uživaju kultni status. Film Ubojica iz trgovine egzotičnih riba (slika dolje) govori o ludilu koje je glavna okosnica većine Sonovih filmova. Nadahnut istinitom pričom o paru tokijskih serijskih ubojica, koji su 1993. godine ubijali ljubitelje pasa, ovaj film napeta je drama koja otkriva inherentno ludilo običnog čovjeka.
Čudotvorni mač  fantastični je film iz 1950. u režiji Vojislava Nanovića, utemeljen na domaćem folkloru – riječ je o adaptaciji bajki Baš Čelik i Zlatna jabuka i devet paunica. Da je bila riječ o izrazito ambicioznom filmskom projektu u poslijeratnoj jugoslavenskoj kinematografiji govori podatak da je na snimanju istog sudjelovao Balet Narodnog pozorišta iz Beograda, Konjički eskadron policije grada Beograda, kao i veliki broj statista u masovnim scenama. Čudotvorni mač prvi je jugoslavenski film izvezen na strano tržište, u Izrael i Ameriku, te je kao jedan od rijetkih i prvih jugoslavenskih filmova iz žanra fantastike stekao kultni status.

Današnji program Ponoćno ludilo pak uključuje španjolski hororac Opsjednutost Emme Evans (The Possession of Emma Evans) Manuela Carballa koji govori o povučenoj tinejdžerki Emmi koju vlastito nekontrolirano ponašanje dovodi do uvjerenja da je opsjednuta vragom. Nakon projekcije filma uslijedit će Q&A sa autorom filma.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM, FILMSKI FESTIVAL, FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL