A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/viktor-orban-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Viktor Orban: Mađarska neće prihvatiti nikakve izmjene ugovora INA-MOL! | Politika+
Energetika

REAKCIJA: Viktor Orban: Mađarska neće prihvatiti nikakve izmjene ugovora INA-MOL!

Ne želimo se miješati u istragu o podmićivanju, kaže mađarski premijer.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Mađarska vlada neće prihvatiti ikakve promjene sadašnjeg sporazuma između svoje tvrtke MOL-a i hrvatske naftne tvrtke Ine, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Strasbourgu mađarski premijer Viktor Orban, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

O OPTUŽBAMA ZA PODMIĆIVANJE: "Ne želimo se miješati u to niti imati ikakvu ulogu."

Orban je tako odgovorio na navode u hrvatskom tisku da bi hrvatska vlada mogla čak i prekinuti sporazum. No, time je pokazao i da mađarska vlada, iako je tek odnedavna ponovno manjinski suvlasnik, sebe smatra odlučujućim faktorom u tom sporazumu u kojem sama nije direktno sudjelovala.

No, to nije iznenađenje, jer je mađarska vlada u cijelom proteklom razdoblju aktivno sudjelovala u obrani MOL-a odstranih pokušaja preuzimanja, ulazeći pri tom u direktan sukob s briselskom administracijom.

Mađarska država odnedavno posjeduje 25 posto dionica MOL-a, otkupivši ih od ruskog Surgutnjeftegaza, za što je iskoristila dotada nekorišteni stand-by kredit MMF-a, što je također objašnjeno nacionalnim interesima.

Na pitanje o optužbama o podmićivanju kojima je u Hrvatskoj izložen čelnik Mola Zsolt Hernadi, Orban je rekao da Mađarska to ne smatra međudržavnim pitanjem i da te optužbe spadaju u nadležnost odgovarajućih pravosudnih organa.

"Ne želimo se miješati u to niti imati ikakvu ulogu", rekao je Orban.

Mađarski dnevnik Nepszabadsag u utorak je objavio da je Hrvatska službeno zatražila Hernadijevo izručenje jer ga se sumnjiči da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi MOL-u osigurao preuzimanje nadzora nad Inom, ali su postanje takvog zahtjev odmah opovrgnuli Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kao i MOL.

No, prema neslužbenim informacijama do kojih je došao portal PolitikaPlus, hrvatske vlasti jesu zatražile pomoć pri saslušanju čelnika MOL-a, kojega novootkriveni dokumenti direktno terete.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, korupcija, mito, zsolt hernadi, jadranka kosor, viktor orban, mol, ina