A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Oslobođeno troje iz 'velikog maestra' | Politika+
Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: Oslobođeno troje iz 'velikog maestra'

Bivši šef Odjela nekretnina Hrvatskoga fonda za privatizaciju Igor Petlevski, istarska odvjetnica Asja Piplović i poduzetnik Mladen Jandriček.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Troje optuženih iz korupcijske afere 'veliki maestro' - bivši šef Odjela nekretnina Hrvatskoga fonda za privatizaciju Igor Petlevski, istarska odvjetnica Asja Piplović i poduzetnik Mladen Jandriček, kojima je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu, na ponovljenom suđenju na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu danas su oslobođeni optužbe kojom ih se teretilo za nezakonitosti u slučaju zemljišta Facinke.

Nepravomoćna oslobađajuća presuda donesena nakon što je sud odbio ključni dokazni prijedlog da se preslušaju snimke razgovora između suoptuženika, smatrajući ga nevažnim.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu koju će uložiti po primitku pisanog otpravka presude kojom je Općinski kazneni sud u Zagrebu troje optuženih oslobodio optužbe da su izdavali i neovlašteno pribavljali poslovne tajne te da su zlouporabili položaj i ovlasti.


U priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, objavljenom večeras na internetskim stranicama DORH-a, ističe se kako je nepravomoćna oslobađajuća presuda donesena nakon što je sud odbio ključni dokazni prijedlog da se preslušaju snimke razgovora između suoptuženika, smatrajući ga nevažnim.

U prvom postupku na zagrebačkome Županijskom sudu u svibnju 2009. Petlevski je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a odvjetnica Piplović i njezin partner Jandriček na godinu i tri mjeseca.


No, Vrhovni sud je lani u ožujku ukinuo taj dio presude u slučaju 'veliki maestro'.


Predmet je potom od USKOK-a preuzelo Općinsko državno odvjetništvo, koje je za sve troje optuženih tražilo kaznu od po godinu i deset mjeseci zatvora. Teretilo ih je za zloporabe položaja i ovlasti prilikom natječaja za prodaju vrijednog zemljišta Facinke u Poreču i poticanje na te zloporabe.


Inače, pravomoćnom presudom Vrhovnoga suda u slučaju veliki maestro bivši potpredsjednik HFP-a Josip Matanović osuđen je na 11 godina zatvora, a bivšem potredsjedniku tog fonda Robertu Peši osuđujuća dvogodišnja presuda je ukinuta, kao i Petlevskom, Piplović i Jandričeku. Zagrebačkom odvjetniku Juraju Parazajderu potvrđena je trogodišnja zatvorska kazna te oslobađajuće presude višem savjetniku u tom fondu Darku Mrkonjiću i osječkom poduzetniku Mani Mediću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DORH, VELIKI MAESTRO, Asja Piplović, Igor Petlevski, Mladen Jandriček