A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zse-029.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebačka burza: 76 milijuna kuna prometa, Crobex podignut 0,47 posto | Politika+
Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: 76 milijuna kuna prometa, Crobex podignut 0,47 posto

Burza polagano ulazi u ljetnu letargiju, pa se niti u ovom tjednu ne očekuje značajniji rast prometa.

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: Marija Huljak, članica uprave Credosa

Nedostatak vijesti koje bi potakle ulagače na trgovanje te nastavak niskog obujma trgovanja obilježio je i protekli tjedan na Zagrebačkoj burzi. Ukupni redovni promet dionicama je u prošlom tjednu iznosio 76,4 milijuna kuna (prosječno 15,3 milijuna kuna dnevno), uz blagi porast indeksa: Crobex je porastao za 0,47% a Crobex10 za 0,24%.

Po svemu sudeći, Burza polagano ulazi u ljetnu letargiju, pa se niti u sljedećem tjednu ne očekuje značajniji rast prometa. 

Uz niski redovni promet, potrebno je istaknuti da je OTC promet u prošlom tjednu iznosio gotovo milijardu kuna.

Tradicionalno najlikvidnija dionica na ZSE, dionica Hrvatskog telekoma d.d. ostvarila je 14,3 milijuna kuna prometa, što čini skoro 19% redovnog prometa dionicama uz nepromijenjenu cijenu dionice.

Dionica tjedna bila je dionica Đure Đakovića d.d. (DDJH-R-A), koja je u petak, nakon objave sklapanja ugovora sa Janfom d.d. o izgradnji tri rezervoara za naftu u Omišlju na otoku Krku, skočila za 5,5% uz promet od preko milijun kuna. Ukupan tjedni promet ovom dionicom iznosio je 4,2 milijuna kuna a tjedni rast 9,5%.

Još je jedna dionica obilježila trgovanje u prošlom tjednu; naime, nakon objave vijesti o sporu između Magme d.d. i Slobodana Vučićevića, vlasnika NCA Investment Group iz Beograda te potencijalne prodaje društava u sklopu Turbo limač asortimana zbog otežanog poslovanja društva, dionica MGMA-R-A je tijekom tjedna oscilirala od 6,00 do 9,34 kuna, a tjedan je završila na razini padom od 5,6% (na 8,50 kuna), uz promet od 2,0 milijuna kuna.

Značajnije trgovanje je ostvareno dionicama AD Plastika d.d. (ADPL-R-A) i Končar Elektroindustrije d.d. (KOEI-R-A). Ukupni tjedni promet dionicom ADPL-R-A iznosio je 3,9 milijuna kuna uz pad vrijednosti od 2,2%, dok se dionicom KOEI-R-A trgovalo u vrijednosti od 3,6 milijun kuna uz pad vrijednosti od 0,78%.

U prošlom tjednu isplaćene su dividende dioničarima Francka d.d. (8,00 kn po dionici), Exportdrva d.d. (12,5 kuna po dionici), Ericsson Nikole Tesle d.d. (190,00 kuna po dionici), Banke Brod d.d. (304,00 kune za povlaštenu i 235,18 kn za redovnu dionicu), Pismorada d.d. (40,00 kuna po dionici) i Končar Elektroindustrije d.d. (12,00 kuna po dionici), dok je ostvareno pravo na dividendu za dionice Centar banke d.d. i Turisthotela d.d.

Po svemu sudeći, Burza polagano ulazi u ljetnu letargiju, pa se niti u sljedećem tjednu ne očekuje značajniji rast prometa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marija huljak, credos, crobex, burza, zse, zagrebačka burza