A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/wall-street.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rast zapošljavanja u SAD-u ohrabrio ulagače na Wall Streetu | Politika+
Burze

NEW YORK: Rast zapošljavanja u SAD-u ohrabrio ulagače na Wall Streetu

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući boljim podacima s američkog tržišta rada i rastu prodaje trgovačkih lanaca

Piše: Politika plus/Hina/Reuters

Dow Jones indeks ojačao je 0,74 posto, na 12.719 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,05 posto, na 1.353 boda, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 2.872 boda.


Ulagače je ponajviše potaknulo izvješće ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, prema kojemu je u lipnju u privatnom sektoru otvoreno 157.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 68.000.

Dobri podaci ohrabrili su ulagače uoči ključnog vladinog izvješća o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak, jer je bez oporavka tržišta teško za očekivati jačanje potrošnje.

A što se potrošnje tiče, niz trgovačkih lanaca izvijestio je jučer o boljoj nego što se očekivalo prodaji u lipnju.

Ulagači su se plašili da će visoke cijene goriva izazvati pad potrošnje na ostale proizvode, no posljednji podaci pokazuju da je prodaja 25 trgovačkih lanaca u prodavaonicama otvorenima najmanje godinu dana porasla 6,5 posto, dok su analitičari očekivali rast od 4,9 posto.

Zahvaljujući tome, cijene dionica Gapa, Macy'sa i Targeta skočile su između 5 i 6,7 posto. S&P indeks trgovačkog sektora porastao je 2,4 posto, a cijene dionica porasle su i u preostalih devet sektora S&P indeksa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,86 posto, na 6.054 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 posto, na 7.471 bod, a pariški CAC 0,47 posto, na 3.979 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sad, dionice, američko tržište