IVAN HRSTIĆ

KOLUMNA: Horvatinčić i Bandić na Cvjetnom trgu: Od javnog interesa nije ostalo ništa

Horvatinčić je sad ponudio Bandiću da i konačno zabije glogov kolac u taj navodni javni interes.

Piše: Ivan Hrstić

Navodni javni interes bio je jedan od razloga zašto je grad odobrio projekt Cvjetnog prolaza, navodni javni interes bio je razlog zašto je grad pristao na uništenje pješačke zone u Varšavskoj, navodni javni interes bio je razlog zašto se grad uz sve to(!!!) obvezao čak i platiti 12 milijuna kuna za izgradnju prilaza u Horvatinčićevu garažu. Od svega toga nije ostalo ništa.

Horvatinčić je sad ponudio Bandiću da i konačno zabije glogov kolac u taj navodni javni interes, da se umjesto 12 milijuna kuna koje mu još nije isplatio - javno i formalno odrekne tog javnog interesa. A onda će Horvatinčić tim prostorima raspolagati po vlastitoj volji.

Projekt Cvjetnog prolaza realiziran je u okljaštrenom obliku, daleko od prvotnog projekta koji je zapravo predviđao izgradnju nove ulice između Cvjetnog trga i Preradovićeve. Umjesto svijetlog prolaza dobili smo predimenzionirani haustor. Ulaz u hangar klingonskog svemirskog broda. Umjesto javnog interesa dobili smo H&M. Osim ako baš H&M nije bio taj javni interes.

U zamjenu za pješačku zonu i 12 milijuna kuna, grad je trebao dobiti pravo na korištenje dvije dvorane u sklopu centra, koje su eto, bile toliko važne da su specijalci kao na traci odnosili i maricama odvozili prosvjednike iz Varšavske i Gundulićeve. Koje su bile toliko važne da ih danas, izgleda - nitko neće.

Na Horvatinčićev natječaj za iznajmljivanje nitko se nije javio, pa, gle čuda - ni njegov prijatelj Bandić. Nijedna gradska ili državna institucija ih, iz nekog razloga - neće. A pitanje je i što bi im kad u krugu 200 metara ima na desetke  višenamjenskih prostora.

Tako je Horvatinčić sad ponudio Bandiću da i konačno zabije glogov kolac u taj navodni javni interes, da se umjesto 12 milijuna kuna koje mu još nije isplatio - javno i formalno odrekne tog javnog interesa. A onda će Horvatinčić tim prostorima raspolagati po vlastitoj volji.

Bandić će tako sve to ovih dana gradskim skupštinarima vjerojatno predstaviti kao veliku pobjedu - jer je, eto, dobio ovce i novce (pri čemu su ono prvo građani Zagreba, a ono drugo Horvatinčić i njegov projekt), a tih 12 milijuna - imao ih ili nemao - slavodobitno će prenamijeniti za obnovu Muzeja grada Zagreba i kina Kalnik.

Živio javni interes!