A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/slaven-letica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slaven Letica: HDZ se zakonom bezuspješno pokušao približiti braniteljima | Politika+
Hrvatska

NIJE MOGLO PROĆI: Slaven Letica: HDZ se zakonom bezuspješno pokušao približiti braniteljima

Tražila se dvotrećinska većina svih zastupnika, dakle najmanje 102 glasa.

Piše: Ivan Klarić

Zbog nedovoljnog broja zastupničkih glasova Hrvatski sabor nije danas izglasao Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustava RH, kojim je Odbor za Ustav predlagao da se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće reguliraju ustavnim zakonom.

HDZ je u pokušaju da se približi braniteljima stavio u proceduru zakon za koji su znali da nema izgleda skupiti dvotrećinsku većinu u Saboru.

Za taj je prijedlog glasovalo 69 zastupnika, dva su bila suzdržana, a 29 protiv, no, budući da je za izglasavanje ustavnih promjena potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika, dakle najmanje 102 glasa, taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.


Na prijedlog HDZ-a o promjenama Ustava glasovalo se poimenično - za Ustavni zakon glasovali su zastupnici HDZ-a, HSS-a, HSP-a te nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina, SDSS-ovi zastupnici bili su suzdržani, a protiv zastupnici SDP-a i HNS-a.


Politički analitičar i dugogodišnji borac za ljudska prava Žarko Puhovski kaže da je ovakva odluka bila očekivana jer ga je, kaže, iznenadio sam prijedlog HDZ-a da branitelji i njihova prava postanu ustavna kategorija.

PUHOVSKI: Sam prijedlog vladajućeg HDZ-a je bio neuspjeh. Osobno ne razumijem zašto je HDZ izašao s takvim prijedlogom. Meni je to enigma.


- Vidite, sam prijedlog vladajućeg HDZ-a je bio neuspjeh. Osobno ne razumijem zašto je HDZ izašao s takvim prijedlogom. Meni je to enigma, ističe Puhovski.


S druge strane, Puhovski kaže da je taj prijedlog HDZ podnio kako bi se na neki način približili braniteljima.


- No, to po meni nije neki predizborni trik jer nisu uspjeli u tome. Oni u kampanju ne mogu ući s tim zakonom niti se na taj način predstavljati braniteljima. Isto tako, ne vjerujem da će se netko dičiti s neuspjehom. Sve skupa to je napravljeno dosta nespretno i ponavljam, nije mi jasno što je to HDZ-u uopće trebalo, na kraju će Puhovski.


Sveučilišni profesor Slaven Letica pak kaže da je ovaj prijedlog svakako bio HDZ-ov predizborni trik.


- Prvo, uistinu ne vidim svrhu izglasavanja tog zakona. Drugo, ovo je bio očiti način približavanja HDZ-a braniteljima pred kampanju za nadolazeće parlamentarne izbore. Očito im je cilj bio da motiviraju i mobiliziraju svoju vjernu glasačku mašineriju. Koliko su uspjeli u tome, s obzirom da im to nije 'prošlo' u Saboru, pokazati će vrijeme, ističe Letica.


Inače, glasovanje su pratili i predstavnici braniteljskih udruga. Tako su na početku glasovanja svaki glas 'za' vladajućih zastupnika popratili pljeskom, a oporbeni glas 'protiv' glasnim negodovanjem.


No, nakon upozorenja predsjednika Sabora Luke Bebića da se suzdrže od 'izražavanja nekog posebnog raspoloženja' u sabornici, to je prestalo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLAVEN LETICA, PRAVA BRANITELJA, USTAVNI ZAKON, SABOR, ŽARKO PUHOVSKI, BRANITELJI