A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/moskva-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ruske tvrtke do 2013. mogle bi prikupiti više od 40 milijardi dolara | Politika+
Tvrtke

PRIVATIZACIJA: Ruske tvrtke do 2013. mogle bi prikupiti više od 40 milijardi dolara

Ove su godine ruski izdavatelji na tržištu prikupili oko 10 milijardi dolara,

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Ruske tvrtke mogle bi do kraja 2013. prikupiti više od 40 milijardi dolara na tržištima dionica, kazao je jedan visoko pozicionirani investicijski bankar, napominjući da će značajni dio tog iznosa biti prikupljen najavljenom privatizacijom više od 1.000 državnih poduzeća.

"Aktivnosti su se u značajnoj mjeri opravile ali to je još uvijek daleko od naglog skoka aktivnosti u 2006/2007."

Ove su godine ruski izdavatelji na tržištu prikupili oko 10 milijardi dolara, uključujući vladinu prodaju 10 posto udjela u banci VTB i početnu javnu ponudu dionica proizvođača šećera i svinjetine Rusagro i građevinske tvrtke Etalon, pokazuju podaci Citigroupa.

Ruske tvrtke pokušavaju ove godine uvrstiti svoje dionice u kotacije inozemnih burzi, posebno one u Londonu, ali su naišle na podijeljeni odaziv, pa je tako najmanje sedam njih bilo prisiljeno povući ponude jer su ulagači ustuknuli pred traženim cijenama.

Uvjeti na tržištu početnih javnih ponuda još su uvijek nepovoljni, ulagači traže velike popuste a prisutan je i rizik da privatizacije istisnu privatne izdavatelje, tumači Steve Kale, ravnatelj Citigroupova odjela za tržišta dionica specijalizirana za Rusiju i Zajednicu Nezavisnih Država (ZND).

"Aktivnosti su se u značajnoj mjeri opravile ali to je još uvijek daleko od naglog skoka aktivnosti u 2006/2007.", kazao je Kale na konferenciji o početnim javnim ponudama ruskih tvrtki koju je organizirala Londonska burza dionica.

Prognozirao je da bi do kraja ove godine ruske tvrtke mogle na tržištima dionica prikupiti još 11 milijardi dolara, pri čemu će oko polovine tog iznosa biti namaknuto vladinom prodajom udjela u najvećem ruskom zajmodavcu Sberbanku.

Dodatnih 30 milijardi dolara moglo bi se prikupiti u 2012. i 2013., dodao je.

Vlada planira prikupiti 1.000 milijardi rubalja u iduće tri godine prodajom državne imovine za potrebe financiranja proračunskog manjka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

etalon, rusagro, znd, zajednica neovisnih država, rusija, citigroup, vtb