A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/radnik-900.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Je li vlada prevarila radnike: Poslodavci ipak neće ići u zatvor | Politika+
Mojbiz

ODJECI: Je li vlada prevarila radnike: Poslodavci ipak neće ići u zatvor

Barem ne više nego prije - I do sada je bila predviđena kazna do tri godine onome tko bez opravdanog razloga ne isplati plaću.

FOTO: Za radnike se ovim ništa neće promijeniti
FOTO: Ivan Hrstić
Piše: Ilijana Grgić

- Smatram da je primarni put zaštite prava iz radnog odnosa građanskopravna zaštita, a ne kaznenopravna zaštita, te da bi se problem neisplate plaće trebao rješavati kroz ovršne postupke, komentar je Ivane Grgurev, docentice na Katedri za radno i socijalno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na nove izmjene kaznenog zakona koji uključuje i sankcije za poslodavce koji ne isplaćuju plaće.

 

GRGUREV: I prema postojećem Kaznenom zakonu, predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine onome tko bez opravdanog razloga ne isplati plaću radniku u propisanom razdoblju.


Gregurev dalje navodi da je i prema postojećem Kaznenom zakonu, predviđeno je kazneno djelo povrede prava na rad i drugih prava iza rada (čl. 114.).


- Tom je odredbom, između ostalog, predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine onome tko bez opravdanog razloga ne isplati plaću radniku u propisanom razdoblju, ističe Grgurev.  Tako se može laički zaključiti da nekih bitnih promjena u novim izmjenama kaznenog zakona i nema. Naime, i do sada je ne isplata plaće mogla biti tretira kao kazneno djelo za koje je predviđena između ostalog i zakonska kazna.

"Novosti"u kaznenom zakonu


Novim prijedlogom zakona, kojeg je Vlada poslala u sabrsku proceduru, previđa se da će poslodavac u zatvor tek ako se utvrdi da ne isplaćuju plaće s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi ili drugome.

ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ : Vlada ponovno prevarila radnike, jer nije odredila minumum sankcije, pa se na taj način mogu izreći najblaže kazne, pa i uvjetna.

- Predviđeno je kažnjavanje onih koji iz neopravdanih razloga pogotovo vlastitog bogaćenja ne isplaćuju plaće, odnosno uskraćuju radnike, naglasila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. No, da će neisplatu plaća kao kriminalnu radnju biti teško procesuirati, istaknuo je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, jer neisplata plaća ne automatski značiti kazneno djelo.

- Ne želimo progoniti poslodavce, ali ako poslodavac ima na računu novac, a ulaže ga u jahtu, auto i slično i ne isplaćuje plaće, tada će moći biti osuđen na osnovu ovih odredbi, pojasnio je Bošnjaković. Tri godine zatvora su predviđene i za kazneno djelo zlostavljanja („mobbinga“) na poslu.

 

Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović ocjenjuje da je Vlada, prijedlogom da u Kazneni zakon kao kazneno djelo uđe i neisplata plaća, za što se može dobiti zatvorska kazna do tri godine, ponovno prevarila radnike, jer nije odredila minumum sankcije, pa se na taj način mogu izreći najblaže kazne, pa i uvjetna.

- To je velika zamka, jer figurira da je Vlada uvela kazneno djelo neisplate plaća u Kazneni zakon, ali je u biti prevarila radnike, a pred sudsku praksu stavila rašomon koji će izazvati mnoge prijepore, rekla je Antičević Marinović, koja pita što Vlada misli koliko dugo radnik može živjeti bez isplate plaće te kako bi bilo da se premijerki ili ministrima ne isplati plaća.

Nezadovoljstvo sindikalne scene

Novi kazneni zakon stupio bi na snagu u trenutku ulaska Hrvatske u EU odnosno . Time bi se zamijenio sadašnji zakon iz 1998. koji je mijenjan čak 12 puta.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata tvrdi da ovo zakonsko rješenje znači da ako poslodavac s radničkom plaćom plaća razne druge račune, a zakida svoje zaposlenike, a to ne donosi osobnu korist njemu ili nekom drugome, neće biti kažnjeno gonjen.

- Za nas je to neprihvatljivo! To nije ono što smo dogovorili s premijerkom Jadrankom Kosor.

Sindikati će tražiti da se taj članak do drugog čitanja u Saboru izmjeni.

Poslodavci su, s druge strane, zadovoljni, prije svega ublažavanjem prvotnog prijedloga. 

- Zakon ide za tim da se kazne pravi kriminalci kojima nema mjesta u našim redovima, kratko je rekao Ivo Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.


Novi kazneni zakon stupio bi na snagu u trenutku ulaska Hrvatske u EU odnosno 1. srpnja 2013. Time bi se zamijenio sadašnji zakon iz 1998. koji je mijenjan čak 12 puta.