A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Yesil.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Yesil putem braće Kovač? | Politika+
Sport

NOGONET: Yesil putem braće Kovač?

Na Svjetskom prvenstvu u nogometu (U17) njemačka reprezentacija oduševila je promatrače ne-njemačkim stilom igre.

FOTO: Samed Yesil
FOTO: arhiva
Piše: PolitikaPlus/DW

Čak jedanaest igrača iz aktualne reprezentacije koja sudjeluje na Svjetskom prvenstvu U17 u Meksiku ima obiteljske korijene izvan Njemačke. Velika većina "malog Elfa" s potječe iz Turske - točnije: osam nogometaša!

 

Glavna zvijezda momčadi je Samed Yesil kojeg se već u tinejdžerskim danima uspoređuje s najvećim njemačkim golgeterom u povijesti - legendarnim Gerdom Müllerom. Yesilov nadimak je inače - "Gerd".

 

Osim tog momka iz podmlatka Bayera iz Leverkusena, najbolji igrači njemačke reprezentacije u Meksiku su i kapetan Emre Can i šef obrane Koray Günter.

Na Svjetskom prvenstvu u nogometu (U17) njemačka reprezentacija oduševila je promatrače ne-njemačkim stilom igre. To ne čudi. Dobar dio igrača koji nosi dres "Elfa" potječe naime iz – inozemstva, iz primjerice Turske .

Njihove dobre igre nisu promakle ni budnom oku turskih nogometnih skauta koji djeluju u svim krajevima Europe. Njemačka je za njih plodno "tržište". U zemlji s oko tri milijuna turskih "gastarbajtera" ima jako puno talentiranih mladića koji svoje dane provode na nogometnim terenima i sanjaju o profesionalnoj karijeri.

 

Posebno su na meti skauta mladi Turci rođeni u Njemačkoj, djeca koja su odrasla i socijalizirana u njemačkim gradovima. Mlade nogometne nade koju su obrazovane u njemačkim klubovima. Samo rijetki su se do sada uopće odlučivali za njemačko državljanstvo, a još rjeđe su uspjeli izboriti za pravo nastupa u dresu "Elfa".

 

Mesut Özil igrač   Real Madrida je izuzetak a ne pravilo. Većina mladih Turaka koji su na pragu velike karijere odluče se ipak za nastup u dresu Turske. Nuri Sahin, Hamit i Halil Altintop su najpoznatiji slučajevi.

 

I Hrvatska ima svoje "Altintope": "Švicarce" Petrića i Rakitića, "njemačku" braću Kovač, "Australca" Šimunića...

 

Poznati turski skaut za područje zapadne Europe Erdal Keser već je aktivan, on trenutno pokušava "uvjeriti" dvojicu, trojicu igrača iz njemačke U17-reprezentacije da ubuduće nastupaju za zemlju svojih predaka - Tursku