A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/vrucina-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Oprez! Toplinski udar ruši sve odreda, bez obzira na godine | Politika+
Zdravlje

VRUĆINE: Oprez! Toplinski udar ruši sve odreda, bez obzira na godine

Vrućine su uranile. U subotu u Zagrebu izmjereno visokih 35, a u Kninu i Osijeku 38 stupnjeva.

Piše: PolitikaPlus/VLM

Visoke temperature i suho vrijeme nije neuobičajeno vrijeme za ovaj dio godine. Iako je, pokazuju višegodišnje statistike najtoplije upravo oko druge polovice srpnja, tj oko blagdana Svetog Ilije (20. srpanj) ove su godine vrućine uranile. U subotu je u Zagrebu izmjereno visokih 35 celzijevaca, a u Kninu i Osijeku 38.

"Najbolje bi bilo izbjegavati zadržavanje na otvorenom i teže fizičke aktivnosti poput košnje trave, nošenja vrećica s tržnice, pa čak i vožnje bickla. Ne zaboravite se hidratizirati jer jednako kako vam paše mlaki tuš tako je organizmu ugodan mlaki čaj ili voda sobne temperature u koju ste iscijediili nekoliko kapi limunova soka koji će vas uvijek osvježiti."

Ovakve će se temperature, prema podacima DHMZ- a, zadržati do daljnjeg. Štoviše, još će i rasti. Promjenu, u vidu pljuskova i kiše najavljuju u drugoj polovici tjedna, no temperature neće bitno pasti.

Srpanjske vrućine, dani u kojima temperatura prelazi 30 celzijevaca, a živa se u nekim gradovima penje i prema 40, vrijeme je koje može biti kobno za sve one koji se duže vrijeme nepripremljeni i nezaštićeni zadržavaju na suncu.

Iako bi najidealnije bilo ovakve dane provesti u plićaku ili dubokom hladu, oni koji nemaju takve prilike trebali bi se dobro pripaziti. Čak i običan odlazak na tržnicu izmoriti će zdrave ljude, a može ozbiljno naštetiti onima sa zdravstvenim tegobama. UV indeks je vrlo visok pa bi kožu trebalo zaštiti tankom i prozračnom odjećom, odnosno otkrivene dijelove namazati kremama sa što višim zaštitnim faktorom. Nemojte se zavaravati da vas veća količina kose na glavi štiti od sunačanog udara jer on podjednako kosi i one ćelave i one s bujnom kosom pa se 'naoružajte ' šeširom od prirodnih materijala.

Bolje mlaki čaj nego pivo

- Najbolje bi bilo izbjegavati zadržavanje na otvorenom i teže fizičke aktivnosti poput košnje trave, nošenja vrećica s tržnice, pa čak i vožnje bickla. Ne zaboravite se hidratizirati jer jednako kako vam paše mlaki tuš tako je organizmu ugodan mlaki čaj ili voda sobne temperature u koju ste iscijediili nekoliko kapi limunova soka koji će vas uvijek osvježiti - poručuje dr. Ileana Lučić Reno iz Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.

Izbjegavajte ispijanje alkoholnih pića koja dodatno ubrzavaju krvotok, ali i onih jako hladnih i gaziranih koja obiluju kofeinom zbog čega će 'šokirati' organizam te ćete se isti trenutak oznojiti, a riskirate i neugodnu upalu grla. Izbjegavajte nagle promjene temperature te izlazak iz klimatiziranih prostorija na vrućinu te pokušajte kratko ostati u međuprostoru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrućine, dhmz