A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/SARKOZI%20I%20OBAMA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pariz za pregovore pobunjenika s Gadafijem, SAD protiv | Politika+
Svijet

RAZDOR: Pariz za pregovore pobunjenika s Gadafijem, SAD protiv

Te suprotstavljene poruke dvaju ključnih zapadnih saveznika ukazuju na pukotine unutar koalicije koja se bori protiv režima Moamera Gadafija

Piše: Politika Plus/Hina/Reuters

Francuski ministar obrane Gerard Longuet rekao je u nedjelju da je vrijeme da libijski pobunjenici počnu pregovore s vladom Moamera Gadafija, ali je službeni Washington odmah nakon toga naglasio da libijski čelnik ne može ostati na vlasti.

 


Te suprotstavljene poruke dvaju ključnih zapadnih saveznika ukazuju na pukotine unutar koalicije koja se bori protiv režima Moamera Gadafija, više od tri mjeseca nakon početka zračnih udara NATO-a na Gadafijeve snage.

Longuetova izjava da bi pobunjenici trebali pregovarati s Gadafijem a ne čekati njegov poraz pokazuje da postoji sve veće nestrpljenje zbog slabog napretka pobunjeničkih snaga na terenu.

Pobunjenici su dosad odbijali pregovarati s Gadafijevim režimom, a to su stajalište u svojim javnim istupima podržavale i sve najvažnije članice NATO-a.

"Mi smo ih ... pozvali da razgovaraju", rekao je Longuet za francusku televiziju BFM TV. "Stajalište TNC-a (pobunjeničkog Prijelaznog nacionalnog vijeća) je jako različito od stajališta drugih. Sada postoji potreba da se sjedne za stol", rekao je Longuet.

Upitan je li moguće pregovarati s Gadafijem ako on ostane na vlasti, francuski ministar je rekao: "On će biti u drugoj sobi u svojoj palači i imat će drugu titulu".

Nedugo nakon toga State Department je objavio izjavu u kojoj se odbacuje svaka mogućnost kompromisa.

"Libijski narod će odlučiti o tome kako će se odvijati tranzicija, ali mi čvrsto stojimo na stajalištu da Gadafi ne može ostati na vlasti", priopćio je State Department.

U izjavi se također navodi da će SAD nastaviti s naporima, u sklopu NATO-ove koalicije, kako bi zaštitio libijske civile od napada Gadafijevih snaga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

libija, SAD, francuska