A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/abadel.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kraj plana restrukturiranja Badela 1862 | Politika+
Tvrtke

BADEL 1862 : Kraj plana restrukturiranja Badela 1862

Skupština Glavnih dioničara Badela 1862 trebala bi 20.kolovoza potvrditi odluku o dokapitalizaciji.

Piše: Ilijana Grgić

- Plan za spašavanje Badela primakao se kraju. Nakon što skupština dioničara 20. kolovoza potvrdi odluku od dokapitalizaciji, uz prethodno smanjenje temeljnog kapitala, uslijedit će i financijsko restrukturiranje, naglasila je Zvjezdana Blažić, predsjednica uprave Badela 1862.

 

Vlada je u okviru mjera državne potpore odobrila pretvaranje dijela potraživanja za poreze u iznosu od skoro 206 milijuna kuna u udio u temeljnom kapitalu Badela od 69 posto, a Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo će dobiti 6 posto udjela u temeljnom kapitalu tvrtke u zamjenu za 19 milijuna kuna potraživanje.

Naime, Vlada je u okviru mjera državne potpore odobrila pretvaranje dijela potraživanja za poreze i druga davanja u iznosu od skoro 206 milijuna kuna u udio u temeljnom kapitalu Badela od 69 posto, a Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo će dobiti šest posto udjela u temeljnom kapitalu tvrtke u zamjenu za 19 milijuna kuna potraživanja.

Ove odluke, vrijedne 225 milijuna kuna još mora potvrditi Skupština dioničara Badela što je pretpostavka za financijsko restrukturiranje i nastavak poslovne konsolidacije.

 

Predsjednica Uprave pojasnila kako će se tako očistiti bilanca, dok će kratkoročne obveze bit  samo njihova dugovanja prema dobavljačima.

 

- S bankama već imamo dogovorena pisma namjere o reprogramu dugoročnih kredita, potvrdila je Blažić

 

Planira se i prodaja nekretnina na Borongaju i preseljenje proizvodnje na Žitnjak, čime će se osloboditi kapital za ulaganja u postojeće kapacitete kao što su u vinarije Benkovac i Daruvar, a značajna sredstva ići će za prilagodbu standardima Europske unije.

 

Uprava se hvali i dobrim poslovnim rezultatima


No, isto tako tvrde da su unatoč kašnjenju provedbe modela C za spašavanje posrnulih kompanija uspjeli neutralizirati negativne efekte od kamata i ostvariti bolje poslovne rezultate od planiranih.

Skupština Glavnih dioničara Badela 1862 trebala bi 20.kolovoza potvrditi odluku od dokapitalizaciji, tako da bi tvrtka mogla završiti i finanacijsko restrukturiranje.

 

 - Pozitivni trendovi iz prvog tromjesečja nastavili su se u drugom tromjesečju.U prvih 6 mjeseci ove godine ostvaren je rast od 38 milijuna kuna, ili 29% izvijestio je Srđan Oreb, ističući i značajan porast tržišnih udjela.

 

Oreb, je najavljujući ostvarenje plana godišnjih prihoda od 420 milijuna kuna najavio i mogućnost i veće dobiti od planiranih 8 milijuna kuna. A do kraja godine trebala bi konačno početi s radom i zajednička kompanija u Kini, gdje bi ova tvrtka izvozila uglavnom vina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

restrukturiranje, izlazak iz krize, Badel1862