A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/maksimir-plava-jaja-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Operacija stadion: Mamićevo farbanje jaja | Politika+
Komentari

UREĐENJE MAKSIMIRA: Operacija stadion: Mamićevo farbanje jaja

Sad je posve jasno da nismo morali trpjeti desetljeće rugla.

FOTO: Maksimirsko ruglo je uređeno, makar i površno, što znači da baš nismo morali trpjeti desetljeće sramote
Piše: Ivan Klarić

Davne 2006. godine, u jeku velike ljubavi između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i alfe i omege Dinama Zdravka Mamića, Bandić je novinarima sav ushićen ispalio:

- U partnerstvu s jednom njemačkom tvrtkom gradsko će poglavarstvo krenuti u uljepšavanje maksimirskog stadiona i taj posao vrijedit će oko 130 milijuna eura!Površno uljepšavanje maksimirske rugobe, koje traje više od 14 godina i za koje, ponavljam, nikada nije bilo novca - barem su nas tako uvjeravali moćnici, postao sjajan PR projekt pranja svih Mamićevih grijeha pred ljutitim i razočaranim navijačima.

Mamić je cvao od sreće. U jednom od zagrebačkih restorana svom je prijatelju i zemljaku na uho naručio jednu od pjesama koje srce diraju, a nakon što je novčanicu od 500 eura ugurao u košulju od uha do uha nasmijanog harmonikaša, Mamić je poviknuo.

- 2008. godine imati ćemo najljepši stadion u Europi!


Naravno, epilog te priče vrlo dobro znamo. Maksimir nije uljepšan, naprotiv, svojim groznim stanjem je nekom putniku namjerniku dao naslutiti da je glavni grad Hrvatske bio žestoka meta topova
JNA 90-ih godina prošlog stoljeća.

Negdje u proljeće prošle godine krenula je rasprava što s Maksimirom. Rušiti ga i napraviti novi ili jednostavno napraviti novi stadion na Kajzerici što bi, uvjeravali su nas tada, bila kudikamo manja financijska investicija. Bila je to užarena tema nekoliko dana, sve do trenutka kada je Bandić rezolutno rekao da novca za takve projekte - nema. I tu je sve stalo.


Izvršni dopredsjednik je s nekoliko milijuna eura na računu očito zaboravljao da je Maksimir stadion na kojem igra klub kojim on upravlja, da je Maksimir stadion na koji dolaze veliki europski klubovi preko kojih Dinamo želi ostvariti proljeće u Europi, da je Maksimir stadion na koji dolaze sportski novinari koji prate Dinamove europske utakmice iz svih krajeva svijeta.

Svo to vrijeme Zdravko Mamić prodavao je igrače, u blagajnu Dinama slijevali su se milijuni eura od transfera Eduarda da Silve, Modrića, Ćorluke i ostalih pulena njegove, ups, agencije njegovog sina Marija, ali novca, kako je opetovano ponavljao, za Maksimir nije bilo niti 'da ga imam ne bi ga investirao u Maksimir jer je stadion problem grada, a ne Dinama.'

Izvršni dopredsjednik je s nekoliko milijuna eura na računu očito zaboravljao da je Maksimir stadion na kojem igra klub kojim on upravlja, da je Maksimir stadion na koji dolaze veliki europski klubovi preko kojih Dinamo želi ostvariti proljeće u Europi, da je Maksimir stadion na koji dolaze sportski novinari koji prate Dinamove europske utakmice iz svih krajeva svijeta i koji su nebrojeno puta, pa i autoru ovog teksta, s čuđenjem prigovarali na kakav su to stadion i u kakvu to zemlju došli.

Stvari su se očito počele mijenjati negdje pred kraj prošle godine kada je i nedodirljivi Mamić shvatio da je vrag odnio šalu.

Ne, to Mamića nije bilo briga jer to nije ni bilo toliko važno sve dok su na njegov i račun njegovog sina stizali milijuni od prodaje igrača. Kritike na takav odnos prema Maksimiru stoički je trpio, a kritičare nazivao raznim pogrdnim imenima koji su se udružili da bi, kako je ponavljao, uništili sveto ime Dinamo.

No, stvari su se očito počele mijenjati negdje pred kraj prošle godine kada je i nedodirljivi Mamić shvatio da je vrag odnio šalu. Navijači, ne oni huligani koji se fizički obračunavaju nasred autoceste, odlučili su stati na kraj Mamiću i njegovom odnosu prema Dinamu i Maksimiru. Udruga Zajedno za Dinamo svojim je revoltom, namjernim nedolascima na utakmice ali i zasluženim mjestom u medijima, poslala Mamiću poruku kako zdrav razum u Zagrebu nije nestao, kako i među navijačima, koje je Mamić nemilice vrijeđao ima pametnih ljudi kojima je Dinamo ljubav, a ne samo predmet dobre zarade.

Borba koja je trajala nekoliko mjeseci iscrpila je sve. Navijače koji nisu odlazili na utakmice, već su se svim legalnim sredstvima borili protiv samovolje izvršnog predsjednika Dinama i njegovih suradnika. No, iscrpila je i Mamića.

Borba koja je trajala nekoliko mjeseci iscrpila je sve. Navijače koji nisu odlazili na utakmice, već su se svim legalnim sredstvima borili protiv samovolje izvršnog predsjednika Dinama i njegovih suradnika. No, iscrpila je i Mamića. Pozivom na sastanak Mamić je, htio to ili ne, priznao svoje grijehe te povukao sve teške riječi na račun po njemu nepoćudnih navijača. No, saslušao je i njihove uvjete. Prvenstveno se to radilo o načinu biranja uprave kluba prilikom čega su navijači iz udruge Zajedno za Dinamo tražili da navijači-članovi kluba, po načelima demokracije, imaju odlučujući glas.


Mamiću se to, pogađate, nije svidjelo. Zato je novinarima, koji su saznali za sastanak dviju suprotstavljenih strana, odbijao bilo što komentirati. Dok se javnost zabavljala što je i je li Mamić prihvatio ili ne, izvršni predsjednik Dinama zaobilaznim je putem krenuo u osvajanje nepoćudnih navijača.


Odjednom se u klubu, unatoč krizi i sve manjem broju sponzora, našao novac za maksimirsku rugobu. Novinari, kojima eto malo treba da postanu ushićeni, s oduševljenjem su svakodnevno nekoliko puta javljali kako se Maksimir od rugobe pretvara u ljepoticu. Mamić je odjednom od siledžije postao ljubimac, barem se takav utisak mogao dobiti. Svi njegovi grijesi oprali su se postavljenjem novih, plavih stolica od kojih neke, ZAMISLITE!!! imaju i grijanje.


Tako je površno uljepšavanje maksimirske rugobe, koje traje više od 14 godina i za koje, ponavljam, nikada nije bilo novca - barem su nas tako uvjeravali moćnici, postao sjajan PR projekt pranja svih Mamićevih grijeha pred ljutitim i razočaranim navijačima. Odluka o uljepšavanju Maksimira postala je tako oružje Zdravka Mamića kako bi s, barem prividnom, potporom navijača osigurao svoju poziciju u Dinamu jer, zna to Mamić vrlo dobro, tamo se i u ova teška vremena zarađuje veliki novac - a to je ono što Mamića najviše zanima. Ne vjerujete? Pričekajte kraj osmog mjeseca i ples milijuna za Badelja ili Sammira pred njegovim očima...

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nogomet, milan bandić, zdravko mamić, stadion, maksimir, dinamo